Ouderschapsverlof en het salaris
Bruto netto

Ouderschapsverlof en het salaris

pregnant-1430466Kinderen kosten veel geld. Dit is wat vrijwel iedere ouder zal beamen. Natuurlijk krijg je er ook heel veel voor terug, maar dat is niet om te zetten in een salaris. Tot een aantal tientallen jaren geleden was de standaard dat de vrouw thuisbleef zodra er kinderen op komst waren. De man bleef vaak fulltime werken. Tegenwoordig zijn er veel verschillende smaken. De papa-dag is niet alleen een populaire term, het wordt tegenwoordig ook vaak toegepast.

Sommige vrouwen kiezen voor de volledige zorg voor het kind, anderen blijven fulltime werken en weer anderen blijven parttime werken en delen de zorg met de vader die ook parttime gaat werken. Het is dus niet alleen de kinderen die geld kosten. Vaak komt er dus ook minder geld binnen. Kiezen beide ouders ervoor om fulltime te blijven werken, dan heeft dit weer invloed op de vaste lasten, aangezien de kosten voor de opvang niet gering zijn.

aftrekposten hypotheek hypotheekrente bruto netto

Fulltime blijven werken tot zwangerschap laatste kind

Het klinkt misschien vreemd, maar financieel gezien is het meest gunstigste wanneer de vrouw fulltime blijft werken tot aan de laatste zwangerschapsverlof. Tijdens je zwangerschapsverlof krijg je een uitkering van het UWV. Dit staat gelijk aan het laatstverdiende loon. Dit is natuurlijk een persoonlijke keuze en een wel erg zakelijke gedachtegang. Er is een tussenweg. Wanneer een medewerker een jaar in dienst is bij een werkgever heeft hij of zij recht op ouderschapsverlof.

Hier zitten wat voorwaarden aan verbonden. Het geldt voor zowel de vader als de moeder, maar ook voor een wettelijke voogd. Er is een maximum aan het aantal uur wat opgenomen kan worden en ook is de leeftijd van het kind van invloed. De uren kunnen in overleg ingevuld worden en het is onbetaald. Voorheen zat er een belastingvoordeel aan, maar dat is sinds enkele jaren afgeschaft.

sollicitatiegesprek onderhandelen sollicitatiebrief

Voordelen van ouderschapsverlof

Het grootste voordeel van ouderschapsverlof sinds de afschaffing van het belastingvoordeel is dat het contract behouden blijft volgens het aantal uur wat voor de komst van het kind werd gewerkt. Werkte een moeder 40 uur in de week en wil een dag minder gaan werken na de komst van een kind, dan kan ze ervoor kiezen om vier dagen van 8 uur te gaan werken. Dit is 32 uur. Vervolgens neemt ze 8 uur ouderschapsverlof op.

Ze houdt een contract voor 40 uur en krijgt betaald voor 32 uur. Wanneer de man ontslagen wordt en de zorg voor het kind volledig op zich neemt kan de vrouw ervoor kiezen om weer volledig te gaan werken. Omdat ze ouderschapsverlof heeft opgenomen en dus een contract voor 40 uur heeft behouden dient de werkgever haar weer volledig in te zetten en dus ook uit te betalen.

Snelmenu bruto-netto.nl:

Bruto netto calculatorMinimumloon Functioneringsgesprek Representatief kleden

Geef een antwoord