Prinsjesdag – Ga ik netto meer verdienen?
Bruto netto

Prinsjesdag – Ga ik netto meer verdienen?

Het is weer bijna zo ver. De derde dinsdag van september waarop de rijksbegroting bekend zal worden gemaakt via de miljoenennota. De signalen qua belastingdruk voor de gemiddelde Nederlander lijken positiever dan voorgaande jaren, maar wat betekent dit precies en hoeven we met zijn allen minder belasting te betalen in 2015? Ga ik daardoor netto meer verdienen vanaf 1 januari 2015?
Lees hieronder wat de rijksbegroting precies en bekijk de stukken over 2014. Je kunt ook alvast berekenen hoeveel je nu netto verdient. Vanaf 1 januari 2015 kun je dan vergelijken of je er qua netto salaris op vooruit of misschien wel op achteruit bent gegaan door de nieuwe rijksbegroting. Laat hieronder via het reactiescherm weten of jij verwacht meer of minder over te houden aan je salaris in 2015.
Ter herinnering hieronder nog even de miljoenennota en stukken van 2014. Zodra er meer informatie bekend is over 2015 zal hier over geblogd worden.
Rijksbegroting

De rijksbegroting is een overzicht van de inkomsten en de uitgaven van de Rijksoverheid voor het komende jaar. De rijksbegroting bestaat uit de deelbegrotingen van alle ministeries en wordt ieder jaar op Prinsjesdag gepresenteerd.

Begrotingsstukken 2014

Op 17 september 2013 (Prinsjesdag) presenteerde de minister van Financiën de rijksbegroting aan de Tweede Kamer. Samen met de Miljoenennota (PDF, 2,3 MB) en het Belastingplan 2014.

Op de pagina Prinsjesdagstukken vindt u alle afzonderlijke begrotingen van de departementen.

Zie ook: speech bij de aanbieding van de Miljoenennota en rijksbegroting aan de Tweede Kamer.

Wat staat er in de rijksbegroting?

De rijksbegroting bestaat uit de begrotingen van alle ministeries samen. De begroting en het jaarverslag van een departement hebben dezelfde opzet. De beleidsdoelen van het kabinet staan voorop en vormen de basis voor de indeling.

Een begroting van een ministerie geeft antwoord op de vragen:

  • Wat willen we bereiken?
  • Wat gaan we daarvoor doen?
  • Wat gaat dat kosten?

Geef een antwoord