10 Tips om een sterke sollicitatiebrief te schrijven
Bruto netto

10 Tips om een sterke sollicitatiebrief te schrijven

sollicitatiebrief sollicitatiegesprek sollicitatieHeb je een droomfunctie op het oog, dan is één van de eerste stappen het schrijven van een sterke sollicitatiebrief. Dat is direct ook één van de lastige dingen van het solliciteren. Zonder goede sollicitatiebrief, hoef je niet eens na te denken over een sollicitatiegesprek: deze komt er dan namelijk niet. Voor het schrijven van een sollicitatiebrief zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Bruto-netto.nl zet 10 tips op een rijtje die je zeker moet meenemen wanneer je begint met schrijven.

1. Kort en krachtig

Je wilt je eventueel toekomstige werkgever overtuigen van je sterke eigenschappen, ambitie en expertise en verliest jezelf daarin totaal. Je zult niet de eerste zijn en ook zeker niet de eerste die wordt afgewezen op een te lange sollicitatiebrief. Een ideale sollicitatiebrief is ongeveer een A4 lang. Dat betekent: kort, maar krachtig.

sollicitatiebrief

2. De opening van je sollicitatiebrief

Een sollicitatiebrief openen is pittiger dan je van ten voren denkt. Daarom komen de meeste mensen al snel uit bij een zinnetje waarin wordt beschreven hoe ze op de vacature terecht zijn gekomen en dat ze geïnteresseerd zijn. Op zich veilig en niet verkeerd, maar origineel is anders. Probeer op een andere manier te openen, zodat je meteen opvalt. Zeg iets over het bedrijf of iets uit de actualiteiten dat verband houdt met de vacature.

3. Wees formeel, maar pas je aan op het bedrijf

Uiteraard moet een sollicitatiebrief formeel zijn, maar maak de brief niet tè formeel. Het verschil per bedrijf hoe formeel je moet zijn. Vanzelfsprekend moet de brief bij een gemiddeld advocatenkantoor erg formeel te zijn. Daar staat tegenover dat een sollicitatiebrief voor een vacature als horecamedewerker meestal niet extreem formeel hoeft te zijn. Probeer het bedrijf waarbij je solliciteert te ‘lezen’ en hierop in te spelen met de toon die je aanhoudt in je brief.

4. Praat niet alleen over jezelf

Natuurlijk probeer je jezelf in je brief te verkopen, maar wederom: verlies jezelf hier niet in. Het is verstandig om ook iets te zeggen over waar het bedrijf naar op zoek is. Je laat zo aan de lezer zien dat je nadrukkelijk hebt nagedacht over de combinatie tussen jezelf en het bedrijf. Alleen over jezelf praten zonder hierbij het bedrijf te betrekken, kan overkomen als egocentriciteit.

5. Doe een spellingcheck – en dan nog één

Als er iets is waarop veel sollicitanten worden afgewezen is het wel de aanwezigheid van spel- en taalfouten in sollicitatiebrieven. Of de Nederlandse taal nou belangrijk is voor de vacature of niet, het maken van spel- en taalfouten is zeer onprofessioneel. Ben je zelf niet goed met taal, laat dan iemand de brief nakijken die dit wel is. Vertrouw niet volledig op de spellingcheck van Word, want ook deze tool maakt fouten.

onderhandelen sollicitatie sollicitatiebrief

6. Begin niet over geld of andere arbeidsvoorwaarden

Begin nooit over een beloning die hoort bij de vacature. In sommige vacatureomschrijvingen wordt al een brutoloon genoemd. Dat kan je met de bruto netto calculator al omrekenen naar een nettoloon. Het is echter uit den boze om hier iets over te zeggen in je sollicitatiebrief. Dit komt over alsof je puur voor het geld solliciteert en/of al vooruit loopt op de zaken. Je hebt de baan echter nog (lang) niet, dus het is geen goed moment om hier nu al over te praten.

7. Sla je brief op als een pdf

Waarschijnlijk schrijf je de sollicitatiebrief in Word of een soortgelijk programma. Sla het bestand altijd op als een pdf-bestand. Dit is professioneler dan een Word-document dat bij opening nog aangepast kan worden. Het ziet er netter uit en komt dichter in de buurt van een traditionele geschreven sollicitatiebrief zoals deze in het verleden werd gebruikt.

8. Laat negativiteit over je vorige werk achterwege

Negatief zijn geeft je geen goede uitstraling, zeker niet wanneer deze negativiteit op je vorige werkgever gericht is. Het is not done om negatief te spreken over je vorige werkgever, hoe vervelend het daar ook was.

bruto netto sollicitatiebrief

9. Neem de tijd

Neem altijd ruim de tijd voor het schrijven van een sollicitatiebrief. Het schrijven van een goede brief is erg belangrijk en kan het verschil zijn tussen een baan krijgen of niet. Lees je brief een paar keer over en slaap er nog een nachtje over, zodat je de volgende dag de brief met een kritische, frisse blik nog eens kunt bekijken.

10. Vat niet nog eens je cv samen

Het is aanlokkelijk om te doen, maar probeer zo min mogelijk je cv nog eens samen te vatten. Het kan geen kwaad enkele van je kwaliteiten te benoemen in de sollicitatiebrief, maar ga niet uitgebreid in op je werkervaring. Beter is het om te vermelden dat je ruime werkervaring in het werkveld hebt en hierbij te verwijzen naar je cv. Je hebt weinig ruimte in je sollicitatiebrief, dus het is zonde als je deze ruimte gebruikt voor informatie die ook al in je cv te lezen is.

Wil je hulp met het schrijven van een sollicitatiebrief? Bij DGO Copywriting kan tegen een lage prijs een sollicitatiebrief voor je geschreven worden. Lees hier meer informatie.

Snelmenu bruto-netto.nl:

Bruto nettoMinimumloon Bruto netto berekenenBrutoloon

Geef een antwoord