Pensioen opbouwen tijdens je dienstverband
Bruto netto

Pensioen opbouwen tijdens je dienstverband

aow pensioen ouderdomswet bruto nettoDe laatste jaren is er veel te doen geweest over het opbouwen van pensioen. De verzekeringsmaatschappijen zouden met ons pensioengeld te veel risico genomen hebben waardoor er nu minder te verdelen is over iedereen die met pensioen gaat. Vervolgens komt dit natuurlijk de economische crisis niet ten goede. Bovendien zijn de zogenoemde babyboomers, de personen die geboren zijn in geboortepiek na het beëindigen van de oorlog, nu oud genoeg om met pensioen te gaan.

Als er al minder is om te verdelen en het moet ook nog eens door een groter aantal mensen verdeeld worden dan zegt dit eigenlijk natuurlijk al genoeg. Ook blijkt dat veel mensen zich niet verdiepen in hun pensioen. Die enkele keer dat er een brief vanuit de verzekeraar komt staat het vol met zakelijke termen die voor een leek onbegrijpelijk zijn en het is vaak ook een kwestie van nog zo ver in de toekomst.

contractonderhandelingen arbeidsvoorwaarden functioneringsgesprek beoordelingsgesprek

Zelf op onderzoek over het pensioen

Toch loont het om af en toe een goed naar de opbouw van je pensioen te kijken. Vooral wanneer je al enkele keren gewisseld bent van werkgever kan het een optie zijn om al het gespaarde tegoed bij één en dezelfde verzekeraar onder te brengen. Ook met de groei van het aantal ZZP’ers is in opmars. Als zelfstandig ondernemer is het helemaal een wijs besluit om je pensioen eens goed onder de loep te nemen. Per slot van rekening ben je hier zelf verantwoordelijk voor.

Maar ook als medewerker in loondienst ben je zelf verantwoordelijk voor je pensioen. Je werkgever is namelijk niet verplicht je aan te melden voor een pensioenverzekeraar. Wel is het veel voorkomend, maar toch is het raadzaam om even je loonstrook te checken. Hierop zie je vanzelf het bedrag wat van je brutoloon wordt afgehouden ten behoeve van het pensioen. Dit is dus één van de redenen waarom het netto bedrag zoveel lager uitkomt dan het brutoloon.

vakbond vakbonden cao fnv

Er is altijd nog AOW

Mocht het zo zijn dat je nooit pensioen op hebt gebouwd, dan is er altijd nog de algemene ouderdomswet in Nederland. De AOW is een uitkering die aan iedereen in Nederland wordt uitgekeerd wanneer die persoon de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt. Ook hier is de laatste jaren veel ophef over geweest. Voorheen was de leeftijd 65 jaar, maar door een wetswijziging zullen jongeren personen door moeten werken tot de leeftijd van 67 jaar.

Snelmenu bruto-netto.nl:

Modaal inkomen Bruto nettoSparenBruto netto berekenenVakbonden

Geef een antwoord