loonschalen loonschaal caoLoonschalen zijn gebieden van een arbeidsloon, vaak binnen een bepaalde cao op basis van leeftijd en/of functieniveau. Een voorbeeld van een loonschaal kan zijn dat iedereen binnen deze loonschaal tussen de € 12 en € 14 per uur verdient. De meeste cao’s hanteren loonschalen. Grote bedrijven hebben vaak ook loonschalen vastgesteld. Bij kleinere bedrijven die niet onder een cao vallen wordt vaak geen gebruik gemaakt van verschillende loonschalen.

Het verschilt per cao hoeveel schalen er zijn en hoeveel je kunt verdienen binnen een schaal. De bedragen die worden aangegeven in loonschalen zijn altijd bruto bedragen. Met de bruto netto calculator kan berekent worden hoeveel dit brutoloon netto is.

Loonschalen en loonhoogte

Het verschilt per cao hoeveel loonschalen er bestaan en hoe deze schalen worden aangeduid. Voor een bepaalde schaal kan er één specifiek arbeidsloon vastliggen, maar kan het ook gaan om bepaald gebied van loon, bijvoorbeeld tussen de € 12 en € 14 per uur. Periodiek kan doorgegroeid worden tot het maximumloon van de schaal. Afhankelijk van de functie, cao, persoon en leeftijd kan vervolgens worden doorgegroeid naar een volgende schaal.


loonschalen loonschaal bruto netto

Zo’n verhoging wordt vaak ook wel een periodiek genoemd. In sommige branches wordt de schaal puur bepaald op basis van leeftijd, in de meeste branches zijn loonschalen vastgesteld op basis van functiewaardering. Zwaardere functies, waarvoor bijvoorbeeld meer kennis of opleiding nodig is, zitten in een hogere loonschaal en verdienen daarom ook meer.

Groeien binnen een loonschaal

Hoewel doorgroeien binnen een schaal gebruikelijk is, ligt dit niet per definitie vast. De positie binnen een loonschaal wordt ook wel de relatieve salarispositie genoemd. Of er een verhoging plaatsvindt hangt meestal samen met het aantal functiejaren van de werknemer, maar meestal ook met de beoordeling van het functioneren van de werknemer. Deze beoordeling wordt tijdens het functioneringsgesprek besproken. In sommige branches is het bij een (zeer) positieve beoordeling mogelijk om meer dan één stap te groeien binnen de loonschaal.

button (9)

Loonschalen op basis van functieniveau

De meeste loonschalen worden bepaald op basis van het functieniveau. Hoe zwaarder de functie, hoger de loonschaal en hoe hoger het loon ook is. In veel gevallen heeft het functieniveau van de schaal ook invloed op het aantal periodieken dat aanwezig is in de schaal. In de ene functie zit men sneller op het optimale arbeidsniveau dan in andere, meer complexe en zware functies.

Schalen die horen bij zwaardere functies hebben daarom ook meer periodieken: er is meer tijd en ruimte om te groeien binnen de schaal, omdat dit binnen de functie ook bestaat. Op deze manier zijn de schalen een goede afspiegeling van de functie waarbij ze horen. Meer weten over de verschillende cao’s? Bekijk dan ook de pagina cao.

Snelmenu bruto-netto.nl:

Loonbelasting Bruto netto berekenenCao Minimumloon Arbeidsovereenkomst