Mobiel-abonnement en BKR-registratie: dit moet je weten
Overig

Mobiel-abonnement en BKR-registratie: dit moet je weten

Ideaal: een mobiel abonnement waarbij je je telefoon in termijnen kunt afbetalen. Tegenwoordig heb je helaas al wel snel een lening aan je broek hangen als je een mobiel-abonnement wil afsluiten. Dit wordt ook wel een BKR-registratie genoemd. In Nederland hebben ongeveer 11 miljoen mensen een BKR-registratie. Dit hoeft niet altijd negatief te zijn: als je altijd op tijd en netjes je rekeningen betaalt, werkt een BKR-registratie in je voordeel. In dit artikel leggen wij je uit wat een BKR-registratie is én hoe het nou precies zit. Hieronder beantwoorden we vier belangrijke vragen.

BKR-registratie: wat is het?

Bij het Bureau Kredietregistratie, ook wel BKR genoemd, wordt bijgehouden welke leningen jij allemaal bent aangegaan. Zo kunnen toekomstige kredietverstrekkers in een oogopslag zien welke leningen jij hebt, en op die manier kunnen zij beslissen of het verantwoordelijk is om een lening aan jou te geven. Zo voorkomen zij dat je een lening afsluit die je later niet kan afbetalen. Je wordt onder andere geregistreerd als je rood staat op je bankrekening, een creditcard hebt, een persoonlijke lening hebt of een abonnement hebt met mobiele telefoon met een waarde van meer dan 250 euro.

Kan ik een mobiel-abonnement afsluiten zonder een BKR-registratie?

Als je niet vast wil zitten aan een BKR-registratie, kun je op een aantal dingen letten. Zo kun je in plaats van een mobiel-abonnement kiezen voor een sim-onlyabonnement of een prepaid-abonnement. Wil je toch liever een mobiel-abonnement? Kies dan voor een toestel met een waarde lager dan 250 euro of betaal je telefoon binnen drie maanden af. Er wordt geen BKR geregistreerd als het een mobiel voor een zakelijk abonnement is. Hier zie je alle ins en outs als het gaat om een lening zonder BKR.

Zitten er gevolgen aan een BKR-registratie?

Er zit verschil in een positieve en een negatieve BKR-registratie. Zodra je een mobiel-abonnement afsluit met een toestel met een waarde meer dan 250 euro, heb je een positieve BKR-registratie. Een positieve BKR-registratie is een vermelding in het BKR-register, zodat zij kunnen zien wie wat aan het afbetalen is. Een negatieve BKR-registratie bestaat als je niet altijd op tijd je facturen netjes afbetaalt: het kan dan mogelijk zijn dat je positieve BKR-registratie wordt omgezet naar een negatieve BKR-registratie. Dit kan nadelig zijn: kredietverstrekkers kunnen bijvoorbeeld een lening weigeren of je kunt minder hypotheek krijgen voor je huis. 

Kan ik gemakkelijk geld lenen zonder BKR-registratie?

Ja, dat kan! Hierbij moet je wel letten dat je lening niet groter is dan 250 euro: dit is dus hetzelfde als bij een mobiel-abonnement. Wil je bijvoorbeeld 100 euro lenen om te voorkomen dat je net wat geld tekort komt? Dan krijg je geen vermelding in het BKR-register. Ook een studieschuld of een lening van vrienden of familie wordt niet geregistreerd bij het Bureau Kredietregistratie. Denk dus goed aan de gevolgen als je een lening af wil sluiten.