Een auto financial leasen: de voor- en nadelen
Bruto netto Geld Overig

Een auto financial leasen: de voor- en nadelen

Voor zakelijke rijders is het interessant om een auto financial te leasen. Hierbij koop je een leaseauto, maar je betaalt deze in termijnen terug aan de leasemaatschappij. Dit is vooral handig voor grote ondernemers, zzp’ers en ondernemers in het MKB. Zit jij ook na te denken om een auto te leasen? Hieronder bespreken wij de voor- en nadelen van financial lease.

Wat is financial lease?

Financial lease is een vorm waarin je een auto kunt aanschaffen voor jouw bedrijf. Bij financial lease ben je direct economisch eigenaar van de auto, waarbij je maandelijks een bedrag betaalt aan de leasemaatschappij. Met andere woorden hoef je dus niet in een keer een smak geld neer te leggen voor een auto, maar betaal je deze in termijnen. Hierdoor houd je ruimte over voor andere investeringen. Wel zo handig als je een eigen onderneming hebt.

Voordelen

1 Je bent direct eigenaar van de auto

In tegenstelling tot operational lease, ben je met financial lease meteen eigenaar van de auto. Dit is ook een van de vele voordelen waarom veel mensen kiezen voor financial lease. Net zoals dat je een hypotheek hebt van jouw huis, heb je een leasecontract van jouw auto. Je betaalt simpelweg een maandelijks bedrag aan het leasebedrijf totdat je het bedrag hebt afgelost. Echter, betekent het ook dat de maandelijkse kosten voor jou zijn wanneer je eigenaar bent van de auto. Denk aan de wegenbelasting en de autoverzekering: je kunt eenvoudig autoverzekeringen vergelijken via verschillende websites.

2 Fiscale voordelen

Een bedrijfsauto valt onder de bedrijfsmiddelen. Dit betekent dat je de aanschaf van deze auto – niet volledig – mag aftrekken van de winst aan de hand van de investeringsaftrekregeling. Hierdoor betaal je minder belasting. Bovendien mag je ook de rente van de leaseauto aftrekken van de winst. Dit reken je eenvoudig uit met een amortisatieschema. Daarnaast mag je met financial lease de auto afschrijven en heb je recht op de teruggave van de btw. Je kunt dus profiteren van deze vele voordelen wanneer je een auto financial gaat leasen.

3 Duidelijkheid

Zoals net al werd benoemd, moet je bij een financial leasecontract de maandelijkse kosten betalen zoals de wegenbelasting en verzekering. Het voordeel hiervan is dat je een overzicht hebt van wat jouw maandelijkse uitgaven zullen zijn. De maandelijkse kosten bij een leasecontract blijven gedurende de looptijd gelijk. Zo weet jij altijd met welke maandelijkse kosten jij rekening moet houden, zodat jij niet voor verrassingen komt te staan. Bovendien zal het rentepercentage ook niet stijgen of dalen. Ideaal als je behoefte hebt aan transparantie.

Nadelen

1 Zelf onderhoud plegen

Bij operational lease heb je een servicecontract afgesloten. Sta je stil langs de weg, is het tijd voor de jaarlijkse onderhoudsbeurt of moet er een onderdeel vervangen worden? Dan is dat bij een auto met operational lease geen probleem. Wanneer je een contract hebt afgesloten met financial lease, moet je zelf voor de nodige onderhoudsbeurten zorgen. Ook zijn daarvan de kosten voor jou. Dit betekent natuurlijk wel dat jij zelf in de hand hebt wanneer deze onderhoudsbeurten worden uitgevoerd; het is immers jouw geld. Dit kan weer als een voordeel worden gezien.

2 De leaseauto komt op je balans te staan

Financial lease staat als schuld op de balans van jouw bedrijf. Bij andere leasevormen, zoals operational lease, is dit niet zo. Doordat er een schuld op de balans staat, daalt de solvabiliteit. De solvabiliteit is het eigen vermogen ten opzichte van het balanstotaal, waardoor het lastiger kan zijn om een financiering te bemachtigen. Echter, koop je een nieuwe auto, dan zal dit ook op de balans van jouw bedrijf komen te staan. In dat opzicht zal het dus niet verschillen.