5 Sollicitatietips voor een nieuwe baan (mét droomsalaris)
Bruto netto

5 Sollicitatietips voor een nieuwe baan (mét droomsalaris)

Ben je van plan om te gaan solliciteren naar een andere baan? Bij een sollicitatie hoort een goed geschreven curriculum vitae. Online zijn er vele cv formats te vinden om je op weg te helpen. Verder hoort er bij een sollicitatie ook een gesprek. Een goede voorbereiding is de sleutel tot succes. Lees onze 5 sollicitatietips voor het binnenhalen van een nieuwe baan én een mooi salaris.

1. Verdiep je in het bedrijf en bedenk waarom jij daar wilt werken

In ons internettijdperk is er genoeg informatie te vinden over het bedrijf waar je op gesprek mag. Lees de website, ga op zoek naar social media-kanalen zoals Facebook en Instagram en bekijk de profielen van medewerkers op LinkedIn. Probeer zo een complete indruk te krijgen van het bedrijf.

Zie jij het zitten om te werken bij deze organisatie? Bedenk waarom jij hier graag wilt werken, want die vraag zul je ongetwijfeld krijgen. Daarnaast is het ook goed om voor jezelf te bedenken wat je aanspreekt in de vacature. Zorg voor een goed en enthousiast verhaal.

2. Check je online aanwezigheid

Internet is handig om informatie op te zoeken over je toekomstige werkgever, maar andersom werkt het net zo. Het kan zo maar zo zijn dat jij gegoogeld wordt. De bedoeling is dat jouw online aanwezigheid de mening van je potentiële baas niet negatief beïnvloedt. Let dus goed op wat je op internet plaatst en scherm je social media-accounts af.

Extra tip: voer je naam zelf ook in op Google op te kijken wat voor informatie je tegenkomt. Probeer negatieve informatie te verwijderen.

3. Wees positief en professioneel

Klagen tijdens je sollicitatiegesprek is uit den boze. Negatieve opmerkingen en uitspraken over ex-werkgevers of ex-collega’s komen niet professioneel over. Ga je het gesprek positief in dan vergroot je je kansen op het krijgen van de baan.

4. Kom te vroeg op je gesprek

Misschien een inkoppertje, maar beter te vroeg dan te laat. Natuurlijk kun je er niks aan doen als je in de file staat, maar dit kun je meestal wel vantevoren incalculeren. Check of er verkeersopstoppingen zijn op je route via Google Maps of Waze. Reis je met het openbaar vervoer? Ook dan kun je voordat je vertrekt checken of alle treinen en bussen op tijd rijden. Je kunt beter te vroeg van huis vertrekken zodat je meer speling hebt, mocht er zich iets onverwachts voordoen.

5. Onderhandelen over je droomsalaris

Niet in elke vacaturetekst vind je een salarisindicatie. Wat je kunt doen, is eerst even bellen voordat je solliciteert. Zo voorkom je teleurstellingen tijdens je sollicitatiegesprek. Als bellen er niet in zit, kun je tijdens het gesprek informeren naar het salaris. Hierbij is het belangrijk om een goed moment te kiezen en niet meteen te gaan onderhandelen. Meestal krijg je de vraag ‘Wat is je huidige salaris?’. Lieg hier niet over en vertel de waarheid. Het is namelijk niet ongebruikelijk dat er een salarisstrook wordt opgevraagd om je inkomen te controleren.

Geef een antwoord