5 Tips bij het verhuren van een woning
Bruto netto

5 Tips bij het verhuren van een woning

Heb je een extra huis of woon je tijdelijk niet thuis, dan kan het financieel aantrekkelijk zijn om je woning te verhuren. Dit is echter lang niet altijd recht-toe-recht-aan: er bestaan regels en wetten waar je je aan moet houden. Ook kan de hypotheekverstrekker regels hebben waar je je aan moet houden, voordat je de woning mag gaan verhuren.

Omdat het per situatie en woning verschilt waar je rekening mee moet houden, proberen we het in dit artikel enigszins algemeen te houden. Bruto-netto.nl geeft je vijf beginnende tips bij het verhuren van je woning.

1. Met of zonder makelaar

Je woning verhuren kun je zelf regelen, maar in veel gevallen is het nuttiger om dit met tussenkomst van een internetmakelaar te doen. Zo is het niet mogelijk om de woning aan te bieden op Funda zonder dat je een makelaar in de arm neemt.

Via andere sites is dit vaak wel mogelijk tegen betaling. Heb je een huis op een aantrekkelijke locatie, dan heb je doorgaans geen makelaar nodig en kun je snel huurders vinden.

2. Toestemming VVE?

Wil je een woning verhuren die gelegen is in een complex dat onderdeel is van een VVE, dan moet je doorgaans toestemming krijgen van de VVE. In beginsel wordt deze toestemming vaak niet gegeven.

Het kan nodig zijn om garanties te geven met betrekking tot schade of overlast en andere risico’s, soms met behulp van een contract. Het is belangrijk om de regels die je afspreekt met de VVE ook vast te leggen in het huurcontract met de huurder.

3. De inkomsten: hoe zit het met belasting?

Inkomsten die je ontvangt uit de verhuur van een woning zijn niet belastingvrij, maar gelden als een inkomstenbron waarover belasting betaald moet worden. Je geeft in de meeste gevallen 70% van de huurinkomsten op en betaalt hierover belasting, minus kosten die je hebt gemaakt.

Biedt je ook extra diensten aan, zoals het ontbijt als de verhuur meer het karakter heeft van een bed-and-breakfast, dan geef je de inkomsten aan bij Box 1.

Informeer bij een belastingconsulent hoe de situatie erbij ligt in jouw geval.

4. Hypotheek

Een hypotheekverstrekker staat niet altijd de verhuur van een woning toe. Soms wordt er geëist dat het restant van de hypotheek in één keer wordt afbetaald voor er wordt verhuurd. Dit is in veel gevallen problematisch.

Houd er bovendien rekening mee dat je niet langer gebruik mag maken van hypotheekrenteaftrek wanneer je de woning verhuurt.

5. Tweede woning?

Verhuur je niet de woning waar je normaal zelf in woont, maar een tweede woning (bijvoorbeeld een vakantie- of recreatiewoning), dan betaal je hierover vermogensbelasting. Omdat je al vermogensbelasting betaalt, hoef je geen belasting te betalen over huurinkomsten.

In veel gevallen is de verhuur van een tweede woning hierdoor op de lange termijn winstgevender, hoewel ook dit per geval kan verschillen. Overigens geldt ook hier dat het aanbieden van extra diensten omtrent de woning wel belast worden. Dit gebeurt in Box 1.

Geef een antwoord