Ik wil opslag!
Overig

Ik wil opslag!

Wanneer je werkt in loondienst krijg je meestal wel met enige regelmaat wat meer salaris. Als je bedrijf een Collectieve Arbeidsovereenkomst (CAO) volgt, dan wordt hierover onderhandeld met de vakbonden en dat levert soms een paar procent salarisverhoging op. Maar wat als je vindt dat je meer zou moeten verdienen? Bij voorbeeld omdat je collega die hetzelfde werk doet qua netto salaris meer verdient dan jij, of omdat jij vaak extra taken op je neemt, of meer klanten binnenhaalt dan gemiddeld. Dan kun je met je werkgever in gesprek gaan of er een mogelijkheid is om salarisverhoging te krijgen. De kunst is om dit tactvol aan te pakken, want het resultaat moet zijn dat je er wat op vooruit gaat.

Bereid je goed voor

Voordat je met je leidinggevende het gesprek aangaat over salarisverhoging is het zaak om je goed voor te bereiden. Bedenk argumenten waarom jij vindt dat je meer salaris zou moeten krijgen. De kans is groot dat je chef niet meteen ja zegt als je over loonsverhoging begint. Bedank wat hij of zij voor redenen kan hebben om nee te zeggen, en zorg dat je hier een tegenargument tegenover kunt stellen.

Wanneer je leidinggevende regelmatig zijn waardering over je werk uitspreekt, zorg dan dat dit wordt vastgelegd, bij voorbeeld in het verslag van een functionerings– of beoordelingsgesprek. Staat het zwart op wit dan is dit voor beide partijen duidelijk. Bedenk dat een bedrijf je liever geen salarisverhoging geeft, maar als je met goede argumenten komt gaan ze misschien wel overstag. Bereken voor jezelf waar je op uit zou willen komen qua bruto salaris.

Blijf beleefd en redelijk

Ga je het gesprek aan over salarisverhoging blijf dan beleefd en vriendelijk. Je wilt immers iets bereiken en dat gaat beter met stroop dan met azijn. Je zult alleen een goed resultaat bereiken als je met goede argumenten komt. Val niet met de deur in huis met een opmerking als “Jansen verdient 100 euro meer dan ik, en ik werk veel harder dan Jansen, dus ik vind het belachelijk dat ik minder verdien”.

Je kunt beter zeggen dat je het idee hebt dat jij minder verdient dan collega’s die hetzelfde werk doen en dat je graag wilt overleggen of dit kan veranderen. De kans bestaat dat je bot vangt. Als dat zo is kun je vragen wat ervoor nodig is om over een bepaalde tijd wel meer te gaan verdienen. Kun je misschien een cursus doen, een training volgen? Zorg ervoor dat afspraken hierover worden vastgelegd in je personeelsdossier zodat je er later op terug kunt komen.

Geef een antwoord