Hoe wordt de maximale hoogte van mijn hypotheek bepaald?
Bruto netto

Hoe wordt de maximale hoogte van mijn hypotheek bepaald?

Als je een huis gaat kopen heb je daar in de meeste gevallen een hypotheek voor nodig. Hoeveel je maximaal kunt lenen hangt af van je salaris. Bij de berekening van het maximum bedrag wordt er gekeken naar je bruto salaris. Voor de berekening van je bruto salaris tellen alle inkomsten mee, dus ook vergoeding voor onder andere overwerk, onregelmatigheidstoeslag, provisie en vakantiegeld.

Voor sommige bedragen als provisie en overwerkvergoeding wordt een periode van 12 maanden genomen om een gemiddelde te berekenen. Je inkomen is de basis voor de aanvraag van je hypotheek, aan de hand van je salaris bepaalt de  hypotheekverstrekker hoeveel je maximaal kunt lenen.

Hoeveel kan ik maximaal lenen?

Hoeveel je maximaal kunt lenen voor de aankoop van een huis hangt dus af van je inkomen. Je kunt bij alle banken op hun website een formulier invullen waar je je gegevens als inkomen en leeftijd invoert. Je krijgt dan een globale indicatie van hoeveel je kunt lenen. Dit bedrag kan afwijken als er beter naar je financiële situatie wordt gekeken, want er zijn meer zaken die een rol spelen. Heb je bijvoorbeeld schulden die je moet aflossen of een privé leaseauto dan worden de kosten daarvan meegenomen bij het berekenen van je maximale hypotheek.

Een hypotheekverstrekker zal altijd een toetsing aanvragen bij het Bureau Kredietregistratie (BKR) om te controleren of je schulden of betalingsachterstanden hebt. Sinds de kredietcrisis van 2008 waarbij veel huizenbezitters in de problemen kwamen door te hoge hypotheken zijn de regels flink aangescherpt om dergelijke problemen in de toekomst te voorkomen. Je kunt sowieso niet meer lenen dan iets meer dan de koopprijs van je woning, fors bijlenen om te verbouwen is niet meer aan de orde.

Wat kun je zelf doen om een hogere hypotheek te krijgen?

Er zijn een paar dingen die je kunt doen om je maximale hypotheek te verhogen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je geen schulden hebt. Privé schulden zijn kostbaar vanwege de vaak hoge rente. Los ze indien mogelijk af zodat ze geen negatieve invloed op je hypotheekaanvraag hebben. Heb je een creditcard, laat dan de bestedingslimiet verlagen. De bank gaat er namelijk vanuit dat de maximale bestedingslimiet ook het bedrag is dat je hebt uitstaan. Als je je creditcard mar incidenteel gebruikt om eens iets op internet te kunnen kopen of een betaling in het buitenland te doen en je gebruikt nooit de maximale limiet dan kun je die laten aanpassen.

Geef een antwoord