Zakelijk geld lenen voor de beginnende ondernemer: tips
Bruto netto

Zakelijk geld lenen voor de beginnende ondernemer: tips

Als beginnende ondernemer is het vaak lastig om rond te komen. De inkomsten zijn gering, de uitgaven soms al hoog, terwijl er ook geïnvesteerd moet worden om te groeien. Het resultaat is vaak dat je nauwelijks in staat bent om jezelf een loon uit te keren. Daar komt nog eens bij dat je jezelf een brutoloon uitkeert en dus nog de inkomstenbelasting moet aftrekken van wat je uitkeert. 

Het is op verschillende manieren mogelijk om toch al wat sneller voldoende liquide middelen te hebben om stappen te kunnen zetten. Een optie is om zakelijk geld te lenen. Hoewel het voor starters niet eenvoudig is, bestaan er wel verschillende mogelijkheden hiervoor.

Bruto-netto.nl geeft je vijf tips.

1. Al langere tijd bezig? Jaarcijfers!

Ben je al een tijdje bezig, bijvoorbeeld twee jaar, maar ben je nog niet enorm gegroeid, dan kun je toch vaak al zakelijk geld lenen. Het belangrijkste is dat je jaarcijfers kunt overleggen aan de kredietverstrekker.

Zorg ervoor dat de jaarcijfers overzichtelijk zijn en er stabiliteit uit naar voren komt. Zelfs als je nog geen enorme inkomsten hebt, kunnen duidelijke jaarcijfers je hier alsnog helpen.

2. Hoeveel heb je echt nodig?

Het verschilt sterk per kredietverstrekker hoeveel je kunt lenen. Waar sommige banken je een zakelijke lening tot 1 miljoen euro aanbieden met een minimum van bijvoorbeeld € 20.000, zijn er ook genoeg kredietverstrekkers waarbij je al kunt beginnen met € 3.000.

Bepaal vooraf wat je nodig hebt en maak ook een begroting hoe je dit bedrag wilt gaan gebruiken. Zo weet je beter wat je moet vragen en hoef je ook niet onnodig achter leningen aan te gaan die in jouw positie misschien lastig zijn om binnen te halen.

Vergelijk verschillende verstrekkers met elkaar en maak de juiste keuze voor jouw situatie. Dat kan bijvoorbeeld via deze website.

3. Business plan, altijd

Zorg altijd voor een business plan. In dit plan wordt haarfijn uitgelegd wat je gaat doen met de onderneming, wat je doelen zijn, hoe je deze wilt behalen en wat de verwachte inkomsten en kosten zijn.

Dat is niet alleen nuttig voor jou als ondernemer, maar wordt ook vaak vereist voor een zakelijke lening. Zelfs zonder eerdere inkomsten kun je soms zo al een goede zakelijke lening verkrijgen.

De sleutel is dat de bank vertrouwen krijgt in je bedrijf en zich zeker voelt bij het verstrekken van krediet. Voor de bank is het namelijk het meest belangrijk dat je in staat bent het bedrag terug te betalen binnen de afgesproken termijn. Zonder business plan of eerdere inkomsten ga je een bank hier niet zo snel van overtuigen.

4. Crowdfunding een optie?

Voor sommige ondernemingen of producten is crowdfunding een goede optie. Hierbij haal je een bedrag op bij een groep individuen. Vaak gaat het hierbij om een groot aantal kleine bedragen, waarmee je samen bijvoorbeeld € 10.000 ophaalt.

Belangrijk hierbij is dat je een dienst of product hebt dat een grote groep mensen aanspreekt. Als fotograaf of consultant ga je niet zo maar een succesvolle crowdfundingactie kunnen opzetten.

De sleutel ligt vaak bij een innovatief product, dat mensen aanspreekt en waar ze geld aan willen uitgeven om het groot te maken. Heb je een vernieuwend product, dan is dit een goede optie.

Meestal betreft het bij crowdfunding een achtergestelde lening, waarbij je dus met rente het bedrag terugbetaalt. Bij een eventueel faillissement krijgen de crowdfunders pas als laatste hun geld (achtergesteld).

5. Denk altijd aan de lange termijn

Misschien wel de belangrijkste tip: denk altijd aan de lange termijn. Niet alleen de bank moet zeker weten dat je de lening kunt gaan terugbetalen, dat moet je zelf ook.

Heb je het idee dat een lening een gok is, omdat de kans misschien beperkt is dat je binnen de termijn het geld terug kunt betalen, dan kun je beter een lager krediet aanvragen of even wachten met de aanvraag.

Weliswaar heb je op korte termijn geld om je onderneming verder mee op te zetten, je moet het altijd terugbetalen. Doe je dit niet, dan heb je op de lange termijn juist meer geldproblemen.

Geef een antwoord