Fiscale voordelen van financial lease
Bruto netto Geld Overig

Fiscale voordelen van financial lease

Financial lease brengt vele voordelen met zich mee. Het grootste voordeel is dat je meteen eigenaar bent van de auto die jij gaat leasen. Bovendien is financial lease zeer populair onder de ondernemers: als ondernemer heb je recht op kosten die fiscaal aftrekbaar zijn. Lees hieronder wat de fiscale voordelen zijn van financial lease.

1 Afschrijving

Een bedrijfswagen lease je vrij eenvoudig en het brengt veel voordelen met zich mee. Zoals net al werd benoemd, ben je bij financial lease direct eigenaar van het voertuig. Bij leasevormen als operational lease of shortlease ben je niet de eigenaar: je huurt het voertuig simpelweg van de leasemaatschappij. Wanneer je wel eigenaar bent van de leaseauto dankzij financial lease, mag je de aanschafprijs van de auto op je balans zetten en de kosten mag je dus afschrijven. Je kunt de kosten verdelen over de jaren waarin de auto is gebruikt. Zo mag je van de belastingdienst tot een maximum van twintig procent van de aanschafwaarde fiscaal aftrekken, per jaar. Wanneer je de afschrijving van de winst afhaalt, daalt de winst van jouw bedrijf. Hierover betaal je dus minder belasting.

2 Investeringsaftrek

Als je investeert in bedrijfsmiddelen, kom je in aanmerking voor investeringsaftrek. Zo kun je als ondernemer zijnde in veel gevallen gebruikmaken van de investeringsaftrek. Een voorbeeld van zo’n bedrijfsmiddel is een auto. Het hangt af van de auto en het bedrag dat jij gaat investeren in de auto of je recht hebt op de investeringsregelingen zoals de kleinschaligheids-, milieu- en energie-investeringsaftrek. 

3 Renteaftrek

Rente is fiscaal aftrekbaar als het gaat om een zakelijke lening. Een financial lease-contract valt ook onder een zakelijke lening, dus de betaalde rente mag je van de winst aftrekken. De rente die je betaalt over het leasebedrag, mag je eens per jaar van de bedrijfswinst afhalen. De rentekosten die jij maakt over het leasebedrag, zijn directe bedrijfskosten. Je kunt de totaal betaalde rente handig berekenen met een hulpmiddel. Dit hulpmiddel is een amortisatieschema. Met zo’n schema kun je jaarlijks exact de betaalde rente fiscaal aftrekken.

4 Btw-teruggave

Financial lease geeft je de mogelijkheid om de betaalde btw terug te vragen. Deze kun je direct terugboeken en via de aangifte ontvang je dit bedrag terug. Je kunt ervoor kiezen om de btw in een keer terug te vorderen, zodat je geen maandelijks btw-bedrag meer hoeft te betalen. Als je zoekt op ‘wat is financial lease’, kun je alle informatie vinden wat betreft financial lease en de voordelen ervan.