Rendement met een tweede hypotheek
Bruto netto Geld Overig

Rendement met een tweede hypotheek

Het is al een tijdje aan de gang. Woningen worden gekocht door vermogende Nederlanders als belegging. De verwachting is dat er een rendement wordt behaald met huurinkomsten en te zijner tijd met een winst op de verkoop van het pand. Dit is in ieder geval het scenario en het is altijd afwachten of het ook zo loopt.

Verhuur woning

Woningen die gekocht worden met het oogmerk om te verhuren als woning, studentenhuisvesting of als recreatiewoning kunnen gefinancierd worden met een hypotheek. Het rendement kan aantrekkelijk zijn door enerzijds de lage hypotheekrente en de oplopende waardevermeerdering van onroerend goed. In de tussentijd kunnen er huurpenningen worden geïnd die dienen als aflossing.

Woningmarkt

De woningmarkt is op dit moment booming. Vooral in populaire steden worden woningen in bepaalde prijsklassen overboden door beleggers. Doordat starters weinig kans maken, overwegen verschillende gemeenten maatregelen. Opmerkelijk was een individuele actie van een bewoonster die weigerde haar appartement te verkopen aan iemand die de woning niet zelf ging bewonen.

Vastgoedhypotheek

Een hypotheek voor een woning die verhuurd wordt, is mogelijk waarbij de huuropbrengsten meetellen bij de inkomenstoets. Er wordt wel een minimale inleg verwacht van 25 procent van de waarde van de woning in verhuurde staat. Deze waarde is in het algemeen lager dan de marktwaarde in niet verhuurde staat. Bij een vastgoedhypotheek van NIBC geldt er een hypotheekplafond van 500.000 euro. Er mag gekozen worden om een gedeelte van de hypotheek niet af te lossen. Aflossing is annuïtair of lineair en bedraagt 10 tot 30 jaar.

Box 3

Gedeeltelijk aflossen betekent een lager maandbedrag dat mogelijk aansluit bij de te innen huuropbrengst. Het rendement wordt bepaald door de huurpenningen, maar ook door de belastingdruk van box 3, de Onroerend Zaakbelasting en de hypotheekrente. De rente is niet aftrekbaar in box 3 maar het hypotheekbedrag vermindert wel het vermogen.

Rendement uit stenen is een optie als een kans zich voordoet op de woningmarkt. Sparen heeft een negatief imago gekregen en de aandelenbeurs staat op record hoogte. Blijft over de cryptovaluta waarvan de Bitcoin de meest bekende is. Niet iedereen heeft voldoende vertrouwen in de digitale munt. Goud is ook nog mogelijk.