Een zakelijk energiecontract: hoe zit dat?
Bruto netto Geld Overig

Een zakelijk energiecontract: hoe zit dat?

Werken vanuit huis kan veel voordelen met zich meebrengen. Vooral voor kleine ondernemers en zzp’ers is dit prettig: je bespaart benzinekosten, hoeft geen kantoorpand af te huren en je brengt veel tijd door met je huisdier. Ook is het in sommige gevallen voordeliger om een zakelijk energiecontract af te sluiten. Niet alleen voor zzp’ers is het mogelijk, ook voor grote bedrijven is het vrijwel noodzakelijk. Echter, moet je wel op een aantal zaken letten. Deze worden hieronder besproken.

Wat is zakelijke energie?

Zakelijke energie is energie die geleverd wordt aan een pand met een zakelijke functie. Denk hierbij aan kantoorpanden, winkels, restaurants en sportscholen. Ook als je een zzp’er bent die veel van huis werkt, kun je een zakelijk energiecontract afsluiten. Toch is dit niet altijd noodzakelijk voor een zzp’er. Een zakelijk kleinverbruiker, dus een zzp’er of een MKB’er, heeft een elektriciteitsaansluiting met een maximum van 3 x 80 ampère voor stroom. Een particulier huishouden heeft meestal een elektriciteitsaansluiting met een maximum van 3 x 25 ampère. Het is dus verstandig om je af te vragen of zo’n zakelijk energiecontract als zzp’er voordeliger is.

Btw kun je aftrekken

Zoals we net al hebben benoemd, is het verstandig om uit te rekenen of een zakelijk energiecontract goedkoper is voor jou als zzp’er. Wanneer je alleen een laptop gebruikt, is een zakelijk energiecontract niet per se goedkoper. Wel kan dit voor jou als zzp’er een paar voordelen met zich meebrengen. Zo kun je als zzp’er de btw van de energiekosten aftrekken. Hiervoor moet je wel een apart kantoor aan huis hebben. Je kunt de energiekosten eenvoudig uitrekenen aan de hand van de volgende formule die de Belastingdienst heeft opgesteld: energiekosten werkruimte = vloeroppervlakte werkruimte / totale vloeroppervlakte woning. Als je een kantoorpand huurt, is het wel aan te raden om een zakelijk energiecontract af te sluiten.

Zakelijk klein- en grootverbruiker

Waar we het net hadden over de zakelijk kleinverbruiker van 3 x 80 ampère, bestaat er ook de zakelijk grootverbruiker. Hierbij heb je een elektriciteitsaansluiting die groter is dan 3 x 80 ampère. Bedrijven die vallen binnen het kleinverbruik, kunnen daarom ook een kleiner energiepakket afsluiten. Grootverbruikers moeten jaarlijks een minimale hoeveelheid energie afnemen. Hierbij wordt het contract wel op maat gemaakt. Het kan een nadeel zijn wanneer je gebonden bent aan een minimale afname. Wanneer je niet veel verbruikt, kan het wellicht een verstandige keuze zijn om alsnog te kiezen voor een particulier energiepakket.

Vast of variabel contract

Bij een zakelijk energiecontract heb je net als een particulier contract de keuze voor een vaste looptijd of een variabele looptijd. Bij een contract met een variabele prijs én een variabele looptijd kun je deze maandelijks opzeggen. Dit kan handig zijn als je bedrijf gaat verhuizen, of als je verwacht dat de energieprijzen gaan dalen. Bij een contract met een looptijd van een jaar zit je, zoals je de naam al doet vermoeden, een jaar vast aan het contract. Dit betekent wel dat je ieder jaar kunt overstappen. Bij een contract met een looptijd van drie of vijf jaar heb je geen omkijken naar jouw energiecontract. Dat betekent dat je drie of vijf jaar vastzit aan het zakelijke energiecontract.

Energieleveranciers vergelijken

Wanneer je eenmaal tot de conclusie bent gekomen welk energiecontract voor jou het beste is, kun je eenvoudig energieleveranciers met elkaar vergelijken. Hier kun je particuliere energiecontracten vergelijken, maar ook zakelijke contracten. Voor het particuliere energiecontract vul je simpelweg jouw postcode en huisnummer in en je krijgt een overzichtelijke lijst. Zo weet jij binnen no time welke leverancier het goedkoopste is voor jou én welke natuurlijk het beste aansluit op jouw wensen en behoeften. Heb jij al een keuze gemaakt?