3 belangrijke berekeningen voor het kopen van een huis
Bruto netto Geld

3 belangrijke berekeningen voor het kopen van een huis

Voordat je je nieuwe woning kan betreden zijn er wel een aantal voorwaarden waar je als koper aan moet voldoen. Niet alleen moet er gekeken worden naar een hypotheek, maar ook de staat van het huis wordt meegenomen in de bepaling van je hypotheek. Daarom bespreken we in deze blog de 3 belangrijkste berekeningen voor het kopen van je huis.

Hypotheek 

Voordat je een lening bij de bank kan krijgen, moeten er eerst naar een aantal aspecten worden gekeken. Bij de bank moet je je salarisstrook en drie jaaropgaven aanleveren, net zoals je burgerlijke staat en een legitimatiebewijs. Wanneer je in dienstverband werkt kunnen er ook nog andere documenten worden aangeleverd. In de berekening van de hypotheek wordt ook de waarde van het huis meegenomen. De waarde van het huis wordt bepaalt door middel van een taxateur. Deze onafhankelijke taxateur gaat langs het huis en bepaalt de waarde van het huis via een formulier. Ook wordt er gekeken naar de energiezuinigheid en kadastrale gegevens. Heb je meer informatie nodig voor het afsluiten van een hypotheek? Dan kan je een hypotheekadviseur Frits inschakelen. 

Afsluiten 

De hoogte van je hypotheek wordt bepaald aan de hand van de taxatie en de waardebepaling van je huis. Het kan dan zijn dat je hypotheek niet hoog genoeg is om je huis te dekken en moet je dus eigen geld in je huis steken. De hoogte van je hypotheek kan namelijk niet boven de 100% van de waarde van je woning uitkomen. Uitzonderingen hierop zijn is als je een duurzame investering wilt aanleggen, dan kan je aanvraag doen op een verhoging op je hypotheek. 

Rente 

Voor het aanvragen van een hypotheek wordt niet alleen gekeken of je nu een hypotheek kan betalen, maar ook in de toekomst. Een hypotheek sluit je namelijk af voor een langere periode en de bank wilt wel zeker weten dat je ook de lening kan aflossen. Over de afgesloten hypotheek betaal je namelijk ook hypotheekrente. Hoeveel deze rente precies is, hangt af van de voorwaarden die je hebt afgesloten bij de hypotheek. De rente op hypotheken is op dit moment laag en daardoor is het aantrekkelijk om nu een hypotheek af te sluiten. Daarnaast kan je bij elke willekeurige bank een aanvraag doen voor een hypotheek. 

Voor het afsluiten van een hypotheek worden er verschillende berekeningen gedaan, zoals de waarde van je huis bepaald door een taxateur. Daarnaast betaal je over je hypotheek ook rente gedurende de aflossingsperiode. Er wordt gekeken of je dit nu en in de toekomst kunt betalen.