Je allereerste kunstwerk kopen? Hier wat tips
Bruto netto Geld Overig

Je allereerste kunstwerk kopen? Hier wat tips

Kunst is een toevoeging aan het interieur. Het geeft een persoonlijke touch aan jouw huis en je kunt laten zien welke kunst jij mooi vindt. We snappen daarom dat jij ook wil beginnen met kunst in jouw huis. Maar, waar moet je beginnen en waar moet je allemaal op letten? Hieronder geven wij jou een aantal tips voor het aanschaffen van jouw allereerste kunstwerk.

1. Ontdek wat jij mooi vindt

Kunst is er voor iedereen en iedereen kan kunst kopen. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Het is namelijk belangrijk dat je er eerst achter komt wat jij mooi vindt voordat je daadwerkelijk kunst gaat aanschaffen. En hier gaat aardig wat tijd in zitten. Het ontdekken van jouw stijl is namelijk niet binnen een aantal seconden gepiept. Om je zo goed mogelijk te oriënteren kun je bijvoorbeeld een museum bezoeken of een kunstuitleen. Er is altijd wel een museum bij jou in de buurt. Daarnaast kun je achtergrondinformatie opzoeken over het kunstenaar en de geschiedenis van het kunstwerk. Ook jouw gevoel speelt bij het kunstwerk. Wekt het een bepaalde emotie op? Word je er bijvoorbeeld blij van of raakt het je? Als je dit soort vragen stelt kom je er gauw genoeg achter of het kunstwerk bij jou past.

2. Kunst huren

Vind je dat je te diep in de buidel moet tasten voor een kunstwerk? Gelukkig is er daarvoor een oplossing bedacht. Je kunt namelijk kunst huren. Dit kan al vanaf tien euro per maand. Zo heb je alsnog jouw droomkunstwerk in huis hangen voor een klein bedrag. En daarnaast heeft het huren van kunst veel voordelen. Ben je bijvoorbeeld uitgekeken op het kunstwerk, of krijg je een nieuwe inrichting? Dan kun je het oude kunstwerk zo inruilen voor een nieuwe. Daarnaast bouw je een spaartegoed op zodat je alsnog het kunstwerk kunt kopen die je in eerste instantie hebt gehuurd. Handig! 

3. Verzekering

Op jouw allereerste kunstwerk wil je natuurlijk zuinig zijn. Daarom is het verstandig om jouw kunstwerk te verzekeren. Meestal valt dit onder jouw inboedelverzekering, maar het loont om dit nog even dubbel te checken. Ook kun je vaak een kunstwerk aanvullend verzekeren aan de hand van zijn nieuw- of dagwaarde. Daarnaast bestaat er een kostbaarhedenverzekering: deze verzekert jouw waardevolle spullen ook buitenshuis. Handig wanneer je gaat verhuizen.

4. Bepaal de plek van het kunstwerk

Je hebt een kunstwerk in huis gehaald dat jij mooi vindt en de verzekering is afgesloten. Nu is het tijd voor het echte werk, want je moet het kunstwerk namelijk een plek in het huis geven. Spannend! Een goede plek laat het kunstwerk tot zijn recht komen. Let bij het bepalen van de plek op de ooghoogte, lichtinval en de kleur van de muur.