Dit zijn de maandelijkse kosten van een huis
Bruto netto Geld Overig

Dit zijn de maandelijkse kosten van een huis

De zoektocht naar een huis is begonnen. Je neemt afscheid van jouw vertrouwde huurhuis en wil deze inruilen voor een koopwoning. Toch komen hier aardig wat kosten bij kijken, zoals een taxatie. Houd daarnaast ook rekening met terugkomende kosten. Wij zetten hieronder de maandelijkse kosten van een huis voor je op een rij.

Hypotheekkosten 

Allereerst moet je rekening houden met de kosten van de hypotheek. Deze hypotheekkosten bestaan uit de aflossing van de hypotheek en de rente die je hier overheen betaalt. Wellicht betaal je daarnaast ook nog een premie. Als dit de eerste keer wordt dat je een hypotheek gaat afsluiten, is het verstandig om eerst een hypotheekgesprek aan te vragen. In dit gesprek kom je erachter hoeveel je kunt lenen van de bank. Vandaag de dag heb je de keuze uit twee hypotheekvormen: een lineaire of een annuïteitenhypotheek. Voor beide vormen los je per maand de hypotheek af, met daarbovenop de hypotheekrente.

Woonverzekeringen

Een aantal verzekeringen zijn verplicht, de anderen zijn aan te raden. Wellicht heb je al een van deze verzekeringen afgesloten toen je nog in jouw huurhuis woonde. Hieronder zetten wij voor je op een rij met welke verzekeringen je rekening kunt houden.

  • Aansprakelijkheidsverzekering: Dankzij een aansprakelijkheidsverzekering ben je verzekerd tegen schade die jij veroorzaakt bij andermans spullen. Deze verzekering is niet verplicht, maar wel aan te raden.
  • Inboedel- en opstalverzekering: De inboedelverzekering verzekert de spullen in jouw huis. Het gaat hierbij om spullen die je kunt verplaatsen, dus jouw keuken in hierbij niet verzekert. Ook deze verzekering is niet verplicht. Daarentegen is de opstalverzekering wel verplicht als je een hypotheek afsluit. Je verzekert hiermee jouw huis tegen schade door brand, inbraak en storm. 
  • Overlijdensrisicoverzekering: De hoogte van de premie van de overlijdensrisicoverzekering hangt af van jouw situatie. Deze verzekering is niet altijd verplicht, maar in sommige gevallen wel. Check dit dus altijd van tevoren of dat bij jou wel het geval is.
  • Rechtsbijstandverzekering: Wanneer er achteraf van alles mankeert aan jouw woning, kun je hulp inschakelen van een advocaat. De rechtsbijstandverzekering dekt deze kosten. Ook deze verzekering is niet verplicht, maar wel aan te raden.

Belastingen en heffingen

Een aantal heffingen en belastingen staan ook op het lijstje van maandelijkse kosten. Meestal worden deze kosten berekend op de WOZ-waarde van jouw huis. Onder andere de eigenwoningforfait, onroerendezaakbelasting en de gemeentelijke- en waterschapsbelastingen zijn voorbeelden van de belastingen en heffingen die jij moet betalen.

Bellen, internet en televisie

Ook de kosten van bellen, internet en televisie komen kijken bij het aanschaffen van een huis. Deze kosten hangen echter af van jouw wensen en behoeften. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om glasvezel internet af te sluiten voor snel internet. Daarnaast wil je natuurlijk televisie kunnen kijken en kunnen bellen met jouw familie en vrienden. Bij deze keuze moet je stilstaan waar jouw behoefte ligt.

Gas, water en licht

Nog een maandelijkse kostenpost is gas, water en licht. Jouw stekkie moet natuurlijk voorzien worden van warmte, genoeg licht en het moet schoon blijven. Hiervoor gebruik je gas, water en licht. Deze kosten hangen echter af van verschillende zaken, onder andere bij welke leverancier je zit en hoeveel je verbruikt.

Onderhoud

Deze kosten zijn niet standaard voor iedereen die een woning koopt. Wanneer je een nieuwbouwwoning koopt, zullen de kosten voor onderhoud aanzienlijk lager zijn dan wanneer je een klushuis koopt. Wel moet je bij beide woningen rekening houden met zaken als het onderhoud van de gevel en het bestrijden van houtrot. Probeer dus voor deze kosten een buffer op te bouwen, zodat jij niet voor verrassingen komt te staan. Niets is zo vervelender dan het niet kunnen veroorloven van kosten.