Zó bespaar je geld!
Bruto netto

Zó bespaar je geld!

Inhoudsopgave

Wanneer je tot de conclusie komt dat je netto te weinig overhoudt of zelfs maandelijks tekort komt, wordt het tijd om kritisch naar je uitgaven te kijken. Misschien denk je in eerste instantie dat bezuinigen niet mogelijk is, maar als je iedere maand geld tekort komt zit er niets anders op. Er zijn kosten waarop je niet kunt besparen. De huur of hypotheek van je huis liggen vast, tenzij je gaat verhuizen maar daar gaan we nu even niet van uit.

Ook de kosten voor gas en elektriciteit liggen redelijk vast, maar misschien kun je wel bekijken of je stroom kunt besparen. Vervang gloeilampen door spaarlampen en laat sowieso niet onnodig licht branden in vertrekken waar je op dat moment niet bent. Zet de verwarming een graadje lager, vervang oude apparaten als een wasmachine of koelkast, vaak verbruiken die veel meer stroom dan een nieuwe. Haal voor het boodschappen doen een vast bedrag per week uit de geldautomaat en betaal cash. Dan word je gedwongen tijdens het boodschappen doen op te letten dat je niet méér uitgeeft dan je bij je hebt.

Kijk kritisch naar abonnementen

Bekijk de abonnementen in je huishouden. Kun je een goedkoper abonnement afsluiten voor je mobiele telefoon? Is het echt nodig dat je iedere twee jaar een abonnement afsluit inclusief “gratis” toestel, wat je uiteindelijk natuurlijk gewoon betaalt via de maandlasten? Zelf een mobiele telefoon kopen en een sim only abonnement afsluiten is vaak voordeliger. Kan het abonnement voor internet, TV en bellen goedkoper?

Kijk je echt naar de zenders in het pluspakket? Zo niet dan kun je dat opzeggen. Worden de tijdschriften waar je een abonnement op hebt wel gelezen, of verdwijnen ze regelmatig ongelezen bij het oud papier? Als dat laatste het geval is wordt het tijd om het abonnement op te zeggen. Of neem een digitaal abonnement, veel bladen kun je ook op je tablet of computer lezen en dat is goedkoper dan de papieren versie.

Geef een antwoord