Vergelijken en oversluiten: zo bespaar je geld met je leningen
Bruto netto Geld

Vergelijken en oversluiten: zo bespaar je geld met je leningen

Veel mensen sluiten een lening af en kijken er daarna nooit meer naar om, tot het moment dat de lening is afgelost. Dat is begrijpelijk, maar niet altijd verstandig. Soms kan er geld bespaard worden door leningen te vergelijken en over te sluiten. Dit kan soms tot enorme geldbesparingen leiden.

Bruto-netto.nl geeft je een aantal tips en legt uit waarom vergelijken en oversluiten je besparing kan opleveren.

Leningen vergelijken: tips om de juiste keuze te maken

Heb je een lening nodig om hoge kosten te kunnen financieren, dan is goed vergelijken uitermate belangrijk om de bijkomende kosten van de lening zoveel mogelijk te kunnen drukken. Het op de juiste manier vergelijken begint al bij het kiezen van de juiste leenvorm.

Een persoonlijke lening wordt doorgaans gekozen om eenmalige hoge kosten te financieren, zoals de aanschaf van een voertuig. Een doorlopend krediet wordt vaak gekozen wanneer de hoogte van kosten nog (grotendeels) onbekend is of wanneer er over een langere periode geld beschikbaar moet zijn voor financiering.

Er zijn bovendien enkele andere minder bekende leenvormen die soms de beste optie vormen voor de specifieke situatie. Ga je een lening vergelijken met een andere lening, wees er dan eerst zeker van dat je kijkt naar de juiste leenvorm.

Rente, looptijd en limiet

Bij het vergelijk van verschillende leningen (binnen één leenvorm), zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden, waaronder de rente, looptijd en kredietlimiet. Vanzelfsprekend is een lage rente aantrekkelijk: de rente vormt in feite de kosten van de lening, bovenop de aflossing.

De lening met het laagste rentepercentage is echter niet altijd de beste lening. Een lening met een laag rentepercentage kan een veel langere looptijd hebben dan een lening met een hoog rentepercentage, waardoor er weliswaar maandelijks minder betaald wordt, maar in totaal veel hogere kosten zijn.

Houd bovendien rekening met de kredietlimiet. Hoe hoger deze is, hoe hoger de rente. Leen niet meer dan je nodig hebt, met name bij een persoonlijke lening. Ook wanneer je een deel van het bedrag niet gebruikt, betaal je rente. Dat is zonde: je betaalt onnodig.

Een doorlopend krediet biedt uitkomst wanneer je niet precies weet hoeveel je nodig hebt. Alleen over het bedrag dat je daadwerkelijk opneemt betaal je rente. Natuurlijk geldt ook hier dat je niet meer moet opnemen dan nodig.

Lening oversluiten: nog een geldbesparing

Ook wanneer je al een lening hebt afgesloten zijn er soms nog besparingen nodig. Dit zit met name in het oversluiten van een lening. Een lening oversluiten betekent dat je een nieuwe lening afsluit waarmee je de vorige lening(en) afbetaalt. Dit kun je doen wanneer de nieuwe lening een veel lagere rente of andere voordelen biedt.

Houd er echter rekening mee dat je bij veel leenvormen niet boetevrij mag aflossen. Dit betekent dat je extra kosten moet betalen wanneer je meer dan afgesproken wilt aflossen. Dit is met name bij de persoonlijke lening vaak het geval, maar bij een doorlopend krediet vaak niet.

Daarnaast kan een kredietverstrekker ook kosten berekenen wanneer je een nieuwe lening wilt afsluiten of een lening wilt oversluiten. Bereken daarom vooraf of het oversluiten van een lening daadwerkelijk besparingen oplevert: een lagere rente wil niet altijd zeggen dat je netto minder kwijt bent door het oversluiten.

Geef een antwoord