Fiscale voordelen van elektrisch rijden
Geld

Fiscale voordelen van elektrisch rijden

elektrisch rijden

Het aantal elektrische auto’s in Nederland is in opmars. Per 1 januari 2018 waren er zo’n 22.000 volledig elektrische personenauto’s in ons land. Niet alleen is het goed voor het milieu om elektrisch te rijden, maar ook voor je portemonnee. Zo kun je zakelijk spotgoedkoop een elektrische auto rijden doordat je slechts 4 procent bijtelling betaalt.

Daarnaast hoef je voor een volledig elektrische of waterstofauto tot en met 2020 geen wegenbelasting te betalen. En er zijn meer voordelen.

Milieu-investeringsaftrek (MIA)

Je kunt milieu-investeringsaftrek claimen op de investering van een elektrische auto. Deze aftrek is van toepassing op het moment dat de investering die jij wilt gaan doen voorkomt op de milieulijst van het RVO. De milieu-investeringsaftrek bedraagt 36% tot een bedrag van € 50.000,-. Dankzij deze maatregel kun je dus maximaal € 18.000,- terugkrijgen op je investering. Dat is snel verdiend!

Nihiltarief BPM en motorrijtuigenbelasting

Waardoor jij maandelijks een hoop geld over gaat houden als je een elektrische auto aanschaft, is het nihiltarief dat wordt gerekend voor elektrische personenwagens. BPM staat voor ‘Belasting van Personenauto’s en Motorrijtuigen’. Deze belasting betaal je als je in Nederland een nieuwe personenauto, motor of bestelauto koopt.

De hoogte van de BPM is afhankelijk van de CO2-emissie, de uitstoot van je auto. Voor volledig elektrische auto’s hoeft er geen bpm te worden betaald. Dit kan je zo duizenden euro’s schelen op het moment van de aanschaf. Ook voor de motorrijtuigenbelasting geldt een nihiltarief voor volledig elektrische auto’s.

Niet meer tanken

Ook op brandstofkosten ga je een hoop geld besparen als je kiest voor een elektrische personenauto. Je hangt de auto namelijk gewoon aan de stekker. Om optimaal te besparen kies je voor een goedkope energieleverancier zodat jij voor een paar euro al honderden kilometers kunt rijden. Energie vergelijk je online om de energieleverancier die het goedkoopste tarief biedt.

Wil je daarbij ook rekening houden met het afnemen van duurzame energie, dan kun je daar ook altijd op filteren. Zo rij je goedkoop én duurzaam.Uitgaande van een gemiddelde elektriciteitsprijs van € 0,23 cent per kWh betaal je slechts 4,1 cent per kilometer.

Bijtelling auto van de zaak

Bijtelling heeft alles te maken met de invloed die een leaseauto op jouw brutoloon heeft. De Belastingdienst telt namelijk een percentage van de nieuwwaarde van je leaseauto op bij je inkomen. Deze belastingverhogende maatregel wordt maandelijks verrekend met je loonbelasting. De bijtelling is alleen een voordeel als je een auto van het werk rijdt.

Tot 1 januari 2019 was het standaard bijtellingspercentage voor een auto van de zaak 22% van de cataloguswaarde. Om de aanschaf van volledig elektrische auto’s te stimuleren, bedroeg het bijtellingspercentage daarvoor slechts 4%. Vanaf 2019 geldt het percentage van 4% alleen voor elektrische auto’s met een cataloguswaarde tot €50.000.

Koop je een nieuwe elektrische auto die meer dan € 50.000,- kost? Dan betaal je 22% bijtelling over het bedrag boven de € 50.000,-. Ondanks de verhoging is het bijtellingspercentage van een volledig elektrische auto nog steeds zeer gunstig.

Geef een antwoord