Het erfrecht
Geld

Het erfrecht

erfrecht

Er is niemand die graag nadenkt over de dood, terwijl dat toch wel een keer zou moeten. Het is namelijk vrij verstandig om te doen. Na het overlijden van een persoon moet er heel veel geregeld worden. Wanneer het een en ander voor de dood al geregeld is, kan dit een grote last van de schouders zijn voor de nabestaanden en erfgenamen. Voor jezelf kan het ook een vorm van rust geven, je regelt het nu zodat je je daar later geen zorgen over hoeft te maken. 

Vooraf overlijden

Voorafgaand het overlijden zijn er heel veel verschillende zaken te regelen en af te spreken. het is dan ook heel gebruikelijk om afspraken op te schrijven of om samen met een notaris een testament aan te maken. Door dit te doen voorkom je namelijk dat nabestaanden ruzie krijgen of discussie gaan voeren over bepaalde onderwerpen. Het is helemaal aan jou wat je precies opschrijft, je kunt al jouw wensen opschrijven. Voor het overlijden kan het ook verstandig zijn om een uitvaartverzekering af te sluiten. Op deze manier komen de nabestaanden niet voor eventuele onverwachte kosten te staan, wat een kleine verzachting is na het overlijden van een dierbare. Een advocaat erfrecht is ook verstandig om in te schakelen, deze persoon helpt je met het afhandelen van allerlei zaken. Mocht het al duidelijk zijn dat iemand uit je familie binnenkort gaat overlijden, maak zaken bespreekbaar. Het is namelijk niet raar om over zulke onderwerpen te praten. 

Het overlijden

Een verklaring van erfrecht wordt opgesteld door de notaris. In deze verklaring staat wie er overleden is, en wat de inhoud van het testament is. Als erfgenaam heb je na het overleden heel veel te regelen. Als er meerdere erfgenamen aanwezig zijn, moet je de erfenis verdelen over alle erfgenamen. Verdeel ook de taken. Wanneer je weet of niet wat dat je een erfgenaam bent, wordt je verantwoordelijk voor die persoon zijn bezittingen en schulden. Er valt veel te regelen, in een vrij lastige periode. Je moet allerlei zaken gaan regelen waar je je normaliter niet mee bezighoudt. Dit kunnen bijvoorbeeld zaken zijn zoals abonnementen of lidmaatschappen opzeggen. Mocht de overleden persoon een huis in bezit hebben, moet deze ook verkocht worden. Een erfenis bestaat in de meeste gevallen ook uit een geldbedrag, waar ook rekening mee gehouden moet worden, je moet hier namelijk erfbelasting over betalen. Mocht je hulp nodig hebben met een van de zaken die geregeld moeten worden, er is altijd hulp. 

Na het overlijden

Na alles afgesloten te hebben komt er een periode van rust. Vaak kan het echte rouwproces nu pas beginnen, omdat je heel druk bent geweest met het regelen van verschillende zaken. Dit is een periode vol emoties. In deze periode is het belangrijk om veel rust te pakken.

Geef een antwoord