Geld lenen kost geld? Niet altijd!
Geld

Geld lenen kost geld? Niet altijd!

geld lenen

Het is waar: ‘geld lenen kost geld’. Het staat verplicht onder elke advertentie die je een lening aanbiedt. De meeste mensen die geld uitlenen zijn geen filantropen en willen er winst op maken. Daarom betaal je rente. In die zin kost ‘lenen geld’. In sommige gevallen is het ook verstandig om mensen ervoor te waarschuwen, omdat zij geleend geld investeren in iets wat zich in de toekomst nooit meer in financiële middelen kan terugbetalen.

Financiële problemen kunnen het gevolg zijn. Kritisch zijn bij geld lenen is dus van het grootste belang. Geld lenen kan echter ook een vrij betrouwbare investering zijn in iets wat je op de langere termijn (veel) meer geld gaat opleveren.

Hieronder bespreken we graag een aantal voorbeelden waarin ‘geld lenen’ uiteindelijk ‘geen geld kost’ , maar soms zelfs geld oplevert.

DUO

Op dit moment is de terugbetaalrente van een studiefinanciering bijna 0% procent. Dat het lenen van geld, geld kost, gaat in dit geval dus veel minder op. Veel mensen kiezen ervoor om bewust veel studiefinanciering te lenen om te investeren in een eigen bedrijf, dat uiteindelijk veel meer winst maakt dan ooit geleend is. Veel ex-studenten hebben door het lenen van geld, tegen het advies van de ouders in,  bepaald geen verliespost opgebouwd en verdienen hier uiteindelijk meer aan dan waar ze voor studeerden.

Duurzame energie

Dit is een wat ‘sluimerende kostenpost’. Tenminste, zo wordt deze post vaak ervaren. Het vervangen van een oude cv ketel met een energiezuinige moderne ketel, kan je maandelijks al tientallen euro’s opleveren door een fors lagere energierekening. De levensduur van zo’n energiezuinige ketel gaat vaak ook langer mee dan een oude ketel die veel energie verspilt. Geld lenen om je energie duurzaam op te wekken, gaat je op de langere termijn wel degelijk een geld besparen en dus opleveren. Hiervoor is weliswaar een lange adem nodig, maar de ‘duurzaamheid van de nieuwe duurzame energieopwekkers’ heeft deze lange adem ook.

De ‘once in a lifetime’-kans

Soms heb je de mogelijkheid om in te stappen in een beleggingsproduct waar jij helemaal in gelooft. Dat kan gaan om de simpele handel in valuta, in vastgoed of op de beurs. Het is natuurlijk een verschrikkelijke domper als je op dat cruciale moment niet over de middelen beschikt om te kunnen lenen.

Hoeveel kan ik lenen?

De moraal van het verhaal is dat lenen geen geld hoeft te kosten én zelfs geld kan opleveren. Mits je het geld verstandig investeert, met het doel om er winst uit te behalen. Dit kan vreemd en onverstandig klinken, maar eigenlijk lenen de meesten van ons geld in de hoop dat we daar later meer voor terug krijgen. “Hoeveel kan ik lenen om de investering te doen”, is dan een volgende, niet onbelangrijke vraag. Dit is afhankelijk van je financiële inkomsten, het al dan niet hebben van een vaste baan, je carrièreperspectief en je schulden.

Geef een antwoord