De voor- en nadelen van een rechtsbijstandverzekering
Bruto netto Geld Overig

De voor- en nadelen van een rechtsbijstandverzekering

Bij veel mensen en ondernemers spookt regelmatig de vraag door het hoofd of ze een rechtsbijstandverzekering moeten afsluiten. Het is niet verplicht om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten, maar in sommige gevallen wel erg handig. Vind je het lastig om een keuze te maken? Wij zullen je hieronder een handje helpen door de voor- en nadelen van de rechtsbijstandverzekering op een rij te zetten.

Voordelen

1 De dekking is voor het hele gezin

Een groot voordeel van de rechtsbijstandverzekering is dat de dekking niet alleen geldt voor jouzelf, maar ook voor jouw gezinsleden. Je hoeft dus niet voor elk gezinslid een aparte verzekering af te sluiten maar dit valt onder een dekking. Dat scheelt weer qua kosten in de maand.

2 Je komt niet voor grote kosten te staan

Als je van tevoren een rechtsbijstandverzekering hebt afgesloten, weet je dat je niet voor verrassingen komt te staan als bijvoorbeeld enorme kosten. Bovendien kun je voor de rechtsbijstandverzekering meerdere modules aanvinken waar jij wel of niet voor verzekerd wil worden. Zo kun je voor de rechtsbijstandverzekering werk en inkomen als module selecteren. Als je plotseling ontslagen wordt, heb je dankzij deze module recht op juridische bijstand.

3 Jaarpremie

Meestal betaal je een paar honderd euro per jaar om de rechtsbijstandverzekering af te betalen. Dat klinkt wellicht hoog, maar deze kosten zijn snel terugverdiend als je het vergelijkt met de kosten van een jurist of een advocaat. Wil jij ook een rechtsbijstandverzekering afsluiten, maar sluit geen een verzekeraar bij jouw achtergrond aan? Wellicht is Geennee.nl dan iets voor jou.

Nadelen

1 Veel kosten

Het kan zijn dat je jarenlang premie betaalt voor iets wat je niet terugziet. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat je nog geen een keer in een juridisch conflict bent gekomen. Dat is fijn, maar hiervoor heb je wel honderden euro’s betaald. Wanneer je in een conflict bent geraakt en je bent hiervoor niet verzekerd, kun je ook niet binnen een paar seconden een rechtsbijstandverzekering afsluiten. Verzekeraars nemen namelijk geen klanten aan die van tevoren al weten dat ze kosten gaan maken.

2 Geen advocaat kiezen

Bij de meeste verzekeraars mag je niet zelf jouw advocaat uitkiezen. In plaats daarvan krijg je vaak een juridisch medewerker toegewezen die jou moet gaan helpen. Deze personen hebben meestal veel dossiers onder zich, wat bij een advocaat niet het geval is. Hierdoor kan het zijn dat jij erg lang moet wachten totdat jouw vraag is beantwoord.