Bijtelling berekenen met een kentekencheck
Bruto netto

Bijtelling berekenen met een kentekencheck

Wil je een auto leasen, dan krijg je te maken met bijtelling. Dit is een vorm van belasting die je altijd betaalt bij het leasen van een auto, mits je het voertuig ook privé gebruikt. Hoeveel bijtelling je moet betalen, hangt af van de auto die je gaat leasen.

Er zijn sinds 2018 twee categorieën: 4% bijtelling en 22% bijtelling. Een fiks verschil, maar in welke groep valt de auto die je wilt gaan leasen? Met een kentekencheck kun je dit eenvoudig opzoeken.

Nieuwe regeling bijtelling: versimpeld

De bijtelling hing in het verleden af van de leeftijd van een voertuig en de CO2-uitstoot van de auto. Er bestonden diverse groepen aan de hand van deze twee factoren.

Volgens de overheid was dit te ingewikkeld en sinds 2018 is dit aanzienlijk versimpeld.

Voertuigen met geen enkele uitstoot betalen nu een bijtelling van 4%. Alle andere auto’s vallen in de categorie van 22%.

Kentekencheck uitvoeren

Je kunt eenvoudig een kentekencheck laten uitvoeren bij het RDW. Op basis van het kenteken ontvang je uitgebreide informatie over het voertuig, waaronder de bijtelling die je moet betalen bij lease van het voertuig. Met de kentekencheck kan namelijk ook de initiële waarde van het voertuig worden opgevraagd, aan de hand waarvan de bijtelling kan worden bereken.

Andere informatie die je ontvangt is onder meer de leeftijd van het voertuig, het aantal eigenaren en het aantal gereden kilometers bij het laatste bezoek aan de garage.

Naast het opvragen van het bijtellingspercentage, is een kentekencheck ook een goede controle voor je ervoor kiest om een voertuig aan te schaffen of te leasen, vooral als het financial lease betreft en je daarom verantwoordelijk bent voor kosten.

Heeft een auto veel kilometers op de teller en/of een rijk schadeverleden, dan is de kans groot dat je zelf ook te maken krijgt me hoge onderhoudskosten. Bij operational lease wordt dit overigens in principe betaald door de leasemaatschappij.

Overige informatie bij kentekencheck

De bijtelling is een belangrijke zaak om meer over te weten te komen, maar een kentekencheck kan je eigenlijk op alle gebieden goed informeren.

Met de kentekencheck kan ook gekeken worden naar de wettelijke status van het voertuig, het verbruik, de motor en de invloed van het voertuig op het milieu (deze factor wordt meegenomen bij het bepalen van de bijtelling).

Tenslotte kun je ook de afmetingen van de auto opvragen via de kentekencheck. Heb je de auto nog niet met eigen ogen gezien, maar moet je wel bepalen of je de auto wilt leasen, dan kan dit handig zijn voor het maken van de beslissing.

Geef een antwoord