Auto aanschaffen: welke vaste lasten kun je verwachten?
Geld

Auto aanschaffen: welke vaste lasten kun je verwachten?

autoverzekering

De aanschaf van een auto kost geld. Als eerst ben je dus de aanschafprijs kwijt, maar er zijn meer kosten verbonden aan het bezitten van een auto. Die kosten hangen niet af van hoeveel je rijdt, maar van het feit dat je de auto bezit en wilt kunnen gebruiken. Denk maar eens aan de wegenbelasting en de verplichte autoverzekering.

Daarnaast zijn er kosten die regelmatig terugkomen en deels afhangen van hoeveel je de auto gebruikt. Dan gaat het bijvoorbeeld om het onderhoud. In dit artikel lees je welke kosten je kunt verwachten als je een auto koopt.

Wegenbelasting

Als je een auto koopt, weet de belastingdienst je te vinden. Je kunt dan ook de eerste rekening voor de wegenbelasting op korte termijn tegemoetzien. Hoeveel je moet betalen, hangt van een aantal factoren af. Zo maakt het uit in welke provincie je woont, op welke brandstof je auto rijdt en hoe zwaar de auto is.

Er is echter wel een mogelijkheid om te rijden zonder motorrijtuigenbelasting te betalen. Volledig elektrische auto’s zijn bijvoorbeeld vrijgesteld. Hoeveel je moet betalen, kun je op de website van de belastingdienst zelf uitrekenen.

Autoverzekering

Als je een auto hebt, ben je verplicht hiervoor minimaal een WA-verzekering af te sluiten. WA staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid en deze verzekering zorgt dat de schade vergoed wordt die jij aan anderen toebrengt met je auto. Heb je een nieuwe auto, dan is het verstandig om als basisverzekering een   te kiezen.

Dan is ook de schade die je zelf aan je eigen auto veroorzaakt, gedekt. Na een paar jaar kun je dat terugbrengen naar de iets minder uitgebreide beperkt cascoverzekering, waarmee ook andere schade dan schade aan anderen wordt gedekt.

Onderhoud

Elke auto heeft onderhoud nodig. Als je veel rijdt, zul je misschien wat vaker bij de garage staan dan wanneer je weinig rijdt. Rijd je niet veel, dan zul je toch jaarlijks een onderhoudsbeurt moeten laten uitvoeren. Wanneer je de auto apk moet laten keuren, kun je controleren op de site van de RDW. Voer je kenteken in en je ziet wanneer de apk vervalt. Rij je zonder geldige apk, dan kun je een boete krijgen.

Rente

Heb je de auto betaald met een lening, dan betaal je elke maand rente. Veel mensen sluiten een persoonlijke lening af om een auto te kunnen financieren. Deze lening wordt daarom ook vaak de autolening genoemd. Koop je een auto via een autodealer, dan kun je deze daar vaak afbetalen.

Betaal je een auto niet direct met eigen geld, dan betaal je eigenlijk altijd rente. Daarmee zijn de kosten voor de auto dan hoger dan de daadwerkelijke aanschafkosten.

Variabele kosten

Alle genoemde kosten zijn vaste kosten: je weet dat ze komen, wanneer je ze moet betalen en hoe hoog ze ongeveer zijn. Daarnaast moet je ook nog rekening houden met variabele kosten. Dat zijn bijvoorbeeld de kosten voor de brandstof die je gebruikt en reparatiekosten. Deze kosten zullen oplopen als je meer kilometers maakt.

Rijd je veel en moet je auto vaker dan eens per jaar voor onderhoud naar de garage, dan kun je onderhoud ook als een variabele kostenpost zien.

Afschrijving

Het is geen echte kostenpost, maar wel een waardevermindering; de afschrijving. Op het moment dat jij met je nieuwe auto bij de autodealer vertrekt, is de wagen al minder waard dan je hebt betaald. Hoe ouder de auto wordt, hoe minder je ervoor terugkrijgt. Om een andere auto te kunnen kopen als je huidige auto aan vervanging toe is, zul je dus moeten sparen en geld opzij zetten.

Geef een antwoord