5 Tips bij het beginnen van je eigen onderneming
Overig

5 Tips bij het beginnen van je eigen onderneming

Het oprichten van een eigen onderneming brengt veel voordelen met zich mee. Daarom is het ondernemerschap tegenwoordig ook zo populair. Als je wilt beginnen met het starten van je eigen onderneming, hebben wij vijf tips voor jou.  

Tip 1: Begin bij het begin

Als je een eigen onderneming wilt starten, is het belangrijk om eerst alles voor jezelf op een rijtje te zetten. Waar wil je graag je eigen bedrijf in oprichten? Wat zijn je sterke en minder sterke kwaliteiten? Wie of wat kan je gebruiken bij het opstarten van je eigen bedrijf? Als je dit soort vragen voor jezelf op een rijtje zet, kom je sneller tot het uiteindelijke plan.  

Tip 2: Verken de markt

Als je weet wat voor bedrijf je wilt beginnen, is het tijd om de markt te verkennen. Dit kost redelijk wat tijd en onderzoek. Zoek uit wie je concurrenten zijn en hoe je de markt kan betreden met je product of dienst. Wat maakt jouw bedrijf anders en waarin kan jij je onderscheiden van je concurrenten? Doe marktonderzoek en bepaal je strategie voor de komende jaren.

Tip 3: Maak het financiële plaatje op orde

Het financiële plaatje is een van de eerste dingen die je moet regelen als je een eigen bedrijf wilt beginnen. Om je bedrijf van de grond te krijgen, heb je natuurlijk geld nodig. Dit kan eigen geïnvesteerd geld zijn of een lening van de bank. Met een financieel plan breng je in kaart hoeveel geld je nodig hebt en waar je het vandaan haalt. Op deze manier kan je ook inschatten of een bedrijf starten daadwerkelijk rendabel is voor je.

Tip 4: Een thuiskantoor

Als je een eigen onderneming gaat beginnen, is het prettig om een werkplek te hebben waar je dit allemaal kan realiseren. In de woonkamer werken, is vaak niet bevorderlijk voor de concentratie. Het is daarom prettig om een aparte werkruimte te hebben. Natuurlijk begin je pas net en is het waarschijnlijk nog niet mogelijk om een kantoorruimte te huren. Begin dan simpelweg in huis. Neem een ruimte in huis die je kan ombouwen tot een thuiskantoor. Zet hier alle benodigde spullen neer zoals een groot bureau en een prettige stoel. Een tip voor in je thuiskantoor: kies een kamer uit met een fijn raam. Natuurlijk zonlicht zorgt ervoor dat je concentratiepeil door de dag heen hoger blijft. Hang hier als raambekleding bijvoorbeeld jaloezieën of duorolgordijnen op, deze binnenzonwering kun je namelijk gemakkelijk afstellen naar jouw eigen gewenste mate van lichtinval en privacy.

Tip 5: Ga netwerken

De key tot een succesvol bedrijf is een goed netwerk. Voeg connecties toe op LinkedIn en benader potentiële klanten. Zorg daarnaast dat je altijd een korte pitch kan houden. Je kan waardevolle relaties immers altijd en overal tegenkomen. Er zijn tegenwoordig ook online netwerkborrels voor beginnende ondernemers waar je aan kan deelnemen. Iets wat je goed moet onthouden tijdens het opstarten van je eigen bedrijf is dat niet geschoten altijd mis is. Spring in het diepe en grijp kansen met beide handen aan!