5 dingen die je moet weten bij het kopen van een eerste huis
Overig

5 dingen die je moet weten bij het kopen van een eerste huis

Bij het kopen van een nieuw huis komen natuurlijk veel verschillende dingen kijken. Er zijn aspecten waar je nog niet aan hebt gedacht toen je nog thuis woonde. Hoe is het geregeld met verzekeringen, wanneer moet ik het afval buitenzetten en wat gaat het je per maand kosten om er te wonen? In dit artikel geven we je 5 cruciale aspecten die je moet weten bij het kopen van je eerste huis.

1. Bezoek verschillende banken

Een eerste belangrijke stap is het bezoeken van verschillende banken. Wanneer je alleen de bank bezoekt waar je tevens je spaar- en betaalrekening hebt afgesloten, kan het zijn dat je minder gunstige voorwaarden krijgt dan wanneer je dit bij een andere bank doet. Het is daarom te adviseren om bij verschillende banken langs te gaan. Wie weet heeft jouw eigen bank goede voorwaarden, maar dit weet je pas wanneer je verschillende banken kunt vergelijken. Dat is ook pas het moment dat je kan zeggen dat je een goede deal hebt gesloten.

2. Maak een eisenlijstje

Een aspect dat je gaat helpen bij het kopen van een nieuw huis, is een eisenlijstje. Door middel van een eisenlijstje kun je namelijk bepalen of het huis is wat je ervan verwacht en of je wellicht nog wat dingen moet aanpassen. Zit alles erin wat je wilt, dan kun je nagaan of dit huis wel bij je budget past. Is dat niet zo, dan dien je wellicht je wensenlijstje aan te passen. Zitten nog niet alle eisen erin, dan kun je dit wellicht ook zelf regelen als je nog budget over hebt na het aankopen van het huis.

Een van de voorbeelden hiervan is bijvoorbeeld het interieur dat je wilt gaan gebruiken. Niet elk huis voldoet aan de eisen die je persoonlijk hebt, vooral omdat smaken enorm kunnen verschillen. Heb je een huis dat aan een groot deel van je wensenlijstje voldoet, dan kun je kijken waar je op een goedkope manier de rest van de eisen kunt halen. Denk daarbij ook aan winkels waar je tweedehands spullen kunt halen, de rommelmarkt of eventueel marktplaats.

3. Gebruik een VPN bij het zoeken

Wil je niet dat anderen kunnen achterhalen waar je naar op zoek bent, of het nu om het huis zelf gaat of om het interieur? Dan kan het aan te raden zijn om een VPN te gebruiken wanneer je opzoekwerk doet via het internet. Wanneer je dit doet, wordt de data die je verzendt en ontvangt namelijk versleuteld. Hierdoor kunnen anderen jouw data niet inzien, waardoor ze ook niet weten wat wellicht jouw nieuwe adres wordt. Heb je eenmaal een nieuw huis gekozen en gekocht, dan kan het ook aan te raden zijn om een VPN op je router te installeren. Ben je nog niet bekend met dit aspect, dan kan je een VPN gratis proefperiode proberen.

4. Zorg voor een bouwkundige keuring

Naast dat je een huis erg mooi kan vinden, is het ook van belang om te kijken of je er wel daadwerkelijk kan en mag wonen. Daarom is een bouwkundige keuring zo belangrijk. Hiermee kun je namelijk de staat van het huis achterhalen. Daarnaast kun je via de gemeente ook achterhalen wat de juridische staat van het huis is. Het kan namelijk zijn dat het niet als woning gebruikt mag worden. Voor meer informatie kun je bij de gemeente terecht.

5. Schakel een aankoopmakelaar in

Tot slot kan het aan te raden zijn om een aankoopmakelaar in te schakelen. Deze kan er namelijk voor zorgen dat je geen kat in een zak koopt. Een ander voordeel is dat een aankoopmakelaar er op geen enkele manier emotioneel bij betrokken is. Hierdoor heeft hij of zij de mogelijkheid om zakelijk te blijven. Als koper kan het namelijk zo zijn dat je beoordelingsvermogen gekleurd is omdat je zo verliefd bent op het huis.

Neem je deze aspecten mee bij het kopen van een nieuw huis, dan is succes vrijwel gegarandeerd. Heb je een huis gekocht en zie je naar aanleiding van dit artikel nog andere tips die toekomstige huiseigenaren moeten weten? Laat het ons dan weten in de reacties!