Jezelf representatief kleden voor een sollicitatie
Bruto netto

Jezelf representatief kleden voor een sollicitatie

kleding sollicitatie sollicitatiegesprek sollicitatiebriefTijdens het sollicitatiegesprek krijgt je (mogelijk) toekomstige werkgever een eerste indruk van je. Natuurlijk wil je dat deze eerste indruk zo goed mogelijk is – je wilt immers de baan krijgen waarvoor je solliciteert. Een succesvol sollicitatiegesprek leunt op verschillende factoren. Een groot onderdeel hiervan is het gesprek zelf, maar een eveneens belangrijk onderdeel is de manier waarop je jezelf presenteert.

Dit betekent dat je een verzorgde uitstraling moet hebben en goed gekleed moet gaan. Dit geldt ook voor banen waarbij je verder niet direct nette kleding moet dragen. Bruto-netto.nl geeft je tips om jezelf representatief te presenteren bij een sollicitatiegesprek.

Nette kleding nodig of niet?

Niet bij iedere baan is het nodig om nette kleding te dragen. Denk hierbij aan een functie in de bouw of in winkels waar je bedrijfskleding draagt. Dit wil echter niet zeggen dat je niet netjes gekleed moet verschijnen bij je sollicitatiegesprek. Nette kleding toont dat je jezelf goed verzorgt en de functie (en het gesprek zelf) serieus neemt. Wanneer je aankomt in kleding die tè casual is of zelfs vies/kapot, is dit een blijk van respectloosheid richting de werkgever. Het is belangrijk dat je de werkgever laat zien dat je moeite doet om de baan te krijgen en een goede indruk wilt achterlaten. Het is altijd beter om te net gekleed te gaan dan niet net genoeg.

kleding sollicitatie sollicitatiegesprek

Persoonlijke verzorging – besteed er aandacht aan

Besteed voordat je naar een sollicitatiegesprek vertrekt ook altijd wat extra tijd aan je persoonlijke verzorging. Knip je nagels kort als man of zorg als vrouw dat ze in elk geval net zijn. Lange nagels als man of afgebladderde nagellak als vrouw geeft een verkeerde indruk af. Draag deodorant en zorg dat het haar er verzorgd uitziet. Is je haar door weersomstandigheden door de war, ga dan voor het gesprek nog even naar het toilet om het weer netjes te maken.

Hoewel het details zijn, kan je persoonlijke verzorging voor je werkgever veel over jou als persoon zeggen. Verzorg je jezelf in zijn of haar ogen niet goed, dan is de kans aanwezig dat je ook je werk niet goed verzorgt. Geef je werkgever geen kans om hierover te twijfelen.

button (4)

Hoe kom ik aan nette kleding?

Niet iedereen heeft kleding in de kast hangen die net genoeg is voor een sollicitatie. Je kunt ervoor kiezen de kleding aan te schaffen – je gaat het immers vast nog vaker nodig hebben. Een andere optie is nette kleding te huren. Je kunt als man een volledig pak huren of als vrouwen een nette pantalon met blouse en jasje. Het is niet altijd nodig om volledig in pak te gaan, maar een nette broek met nette schoenen en een blouse misstaat nooit.

Snelmenu bruto-netto.nl:

Bruto netto berekenenBrutoloon Loonbelasting Cao Functioneringsgesprek

Geef een antwoord