Reiskostenvergoeding: ov-abonnement en kilometervergoeding
Bruto netto

Reiskostenvergoeding: ov-abonnement en kilometervergoeding

reiskostenvergoeding kilometervergoeding bruto netto arbeidsovereenkomstWat zou het toch fijn zijn wanneer iedereen of 5 minuten fietsen van het werk zou wonen. Helaas is dit niet het geval en het zou de wereld wellicht ook erg klein maken. Dit zou natuurlijk ook betekenen dat je collega je buurman is en dit klinkt dan gelijk vaak weer een stuk minder ideaal. Werkgevers zijn voor € 0,19 per kilometer vrijgesteld in Nederland voor woon- werkverkeer van de werknemer. Deze kilometervergoeding wordt dan ook vaak gegeven aan de medewerkers. Veel werkgevers doen dit door middel van een vaste vergoeding.

Deze is onbelast en daardoor is dit zowel bruto als netto hetzelfde bedrag. Van dit bedrag is het dan ook mogelijk om een ov-abonnement te betalen. Ook is het voor een werkgever mogelijk de kosten voor een ov-abonnement onbelast te vergoeden. Ook al is dit meer dan € 0,19 per kilometer. Een andere vorm van reizen met het openbaar vervoer voor zowel werkgever als werknemer is met een NS-Business Card. Een NS-Business Card is eigenlijk hetzelfde als een persoonlijke ov-chipkaart, maar dan op naam van het bedrijf. De werkgever heeft de keuze om hier een abonnement op te zetten of niet. Alle reizen worden op een gezamenlijke factuur gezet.

arbeidsovereenkomst arbeidsvoorwaarden contractonderhandelingen

Heb je recht op een reiskostenvergoeding?

Een bedrijf is niet verplicht om reiskosten aan de medewerkers te vergoeden. Het is in de cao bepaald. Wanneer je niet zeker bent of je krijgt waar je recht op hebt, zal je dus de cao erop na moeten slaan. De definitieve berekening wordt echter gedaan door de afdeling op het bedrijf die gaat over personeel en organisatie. Wanneer je de berekening wilt weten kan je dit hier dus navragen. Veel bedrijven kiezen er bijvoorbeeld voor om de eerste tien kilometers niet te vergoeden. Er wordt vaak ook een maximum van het aantal kilometers bepaald. Het uitrekeningen van de definitieve reiskosten kan dus een behoorlijke taak zijn. Er moet natuurlijk ook rekening gehouden worden met bijvoorbeeld deeltijd medewerkers en ziekte.

contractonderhandelingen arbeidsvoorwaarden functioneringsgesprek beoordelingsgesprek

De Belastingdienst en reiskostenvergoeding

Ook de € 0,19 is niet voor iedere werkgever vastgelegd. Ze hebben de keuze om de werknemers meer te geven per gereisde kilometer. De belastingdienst ziet dit dan echter wel als verkapt loon en hierover dient belasting betaald te worden. Dit wordt dan van het brutoloon afgehouden en zal je in mindering zien op het nettobedrag. Natuurlijk kan een werkgever er ook voor kiezen om helemaal geen kilometervergoeding te geven aan de medewerkers. Wanneer het niet opgenomen is in de cao is het mogelijk om hierover te onderhandelen tijdens het sollicitatiegesprek.

Snelmenu bruto-netto.nl

Loonbelasting Bruto nettoAftrekposten Bruto netto berekenenMinimumloon

Geef een antwoord