Regelmatig financiële problemen bij VvE’s
Bruto netto

Regelmatig financiële problemen bij VvE’s

Ieder appartementencomplex in Nederland heeft een zogenaamde vereniging van eigenaren, ook wel een VvE genoemd. Dit is een vereniging van alle woningeigenaren binnen het complex. Samen zien zij toe op het onderhoud van het appartementencomplex, de financiële gezondheid van de vereniging en het behartigen van de belangen van alle woningeigenaren wanneer deze invloed hebben op gemeenschappelijke delen van het complex.

Het bestuur van een VvE ligt in handen van enkele leden van de VvE. Zij voeren deze taken uit naast een dagelijkse baan of studie. Dit leidt er regelmatig toe dat het bestuur van de VvE enigszins ondergesneeuwd raakt, wat diverse negatieve gevolgen kan hebben voor de gezondheid van de VvE.

Naar schatting de helft van alle VvE’s spaart te weinig. Dit betekent dat zij te maken krijgen met achterstallig onderhoud en niet klaar zijn voor onvoorziene kosten die kunnen optreden. Achterstallig onderhoud kan bovendien leiden tot veiligheidsrisico’s en situaties die niet voldoen aan geldende regel- en wetgeving.

Financieel beheer van de VvE uitbesteden

Door financieel beheer van de VvE uit te besteden worden zorgen weggenomen die kunnen bestaan binnen de VvE. Een ervaren en professionele VvE beheerder kan het volledig financiële beheer overnemen.

Deze beheerder voert hierbij onder meer de volgende taken uit:

  • Alle boekhouding
  • Onderhouden contracten en afsluiten nieuwe contracten
  • Opmaken begrotingen
  • Opmaken meerjarenonderhoudsplan met bijhorende kostenplaatje
  • Bewaken van reserves
  • Bewaken van betalingsachterstanden

Op deze wijze worden er minder snel fouten gemaakt in de financiële huishouding en is een VvE beter voorbereid op kosten die kunnen ontstaan om wat voor reden dan ook.

Bovendien zorgt het ervoor dat leden van de VvE meer tijd hebben om andere zaken te regelen, gezien het financieel beheer bijzonder veel tijd in beslag kan nemen.

In de meeste gevallen kan een VvE beheerder bovendien assisteren bij andere zaken die betrekking hebben  op het bestuur van de VvE. Doorgaans kan een VvE beheerder desgewenst het gehele bestuur overnemen en zo zorgen voor een gezonde financiële huishouding, correcte administratie, maar vaak ook goede deals met derde partijen.

Het wordt aangeraden om altijd te kiezen voor een lokale VvE beheerder met kennis van de streek. Zij hebben vaak de beste contacten in de regio om de VvE zoveel mogelijk te helpen. Een VvE in Rotterdam moet bij voorkeur VvE beheer Rotterdam uitbesteden.

Geef een antwoord