Boekhouden als zzp’er? Zo doe je dat
Geld

Boekhouden als zzp’er? Zo doe je dat

boekhouden

Als startende ondernemer of zzp’er heb je veel taken om je mee bezig te houden. Zo zul je naast je dagelijkse werkzaamheden voor klanten veel tijd moeten investeren in het managen van dagelijkse processen, klantcontact op je moeten nemen, en je eigen administratie op orde moeten brengen.

Met name de boekhouding zorgt voor veel kersverse ondernemers vaak een flink struikelblok. Ben jij net gestart en krijg je voor het eerst te maken met boekhouding? Op deze manieren kun je dit oppakken.

1. Zelf je boekhouding regelen

Een eerste optie is om volledig zelf je boekhouding op orde te brengen. Het voordeel hiervan is uiteraard dat je geen kosten maakt aan een derde partij en je zo geld bespaart.

Echter is dit wel enigszins riskant, want alle verantwoordelijkheid rust nu op je eigen schouders. Heb je je cijfers wel op de juiste wijze ingevuld? En heb je rekening gehouden met alle fiscale aftrekposten, winstbelasting etc.?

2. Een boekhouder inhuren

Optie twee is om een professionele boekhouder in te huren die alle taken omtrent boekhouding voor jou uit handen neemt. Hiermee bespaar je veel tijd die je anders zelf had moeten vrijmaken en kun je er vanuit gaan dat de zaken goed geregeld worden.

Het nadeel van het inhuren van een boekhouder is dat je hiervoor wel een klein bedrag per maand opzij moet zetten. Vraag jezelf dus af of deze investering de tijd die je bespaart en de extra gemoedsrust waard is.

Hier kun je online boekhouders vergelijken in jouw regio.

3. Boekhoudsoftware aanschaffen

De derde en laatste optie is om je gehele boekhouding online te regelen met behulp van boekhoudsoftware. Op deze wijze vul je nog steeds zelf je administratie in, maar wordt het geheel een stuk sneller en overzichtelijker voor jou als starter.

Daarbij is veel boekhoudsoftware in staat om je te voorzien van belangrijke inzichten die je wellicht anders ontschoten waren. Denk aan een indicatie voor je jaarlijkse winstbelasting. Zo kun je iedere maand alvast een deel opzij zetten zodat je niet verrast wordt in april.

Hier kun je online boekhoudsoftware vergelijken en direct zien welke optie voor jou het voordeligst is.

Geef een antwoord