Inhoudsopgave
In contracten wordt het brutoloon getoond, waarvan nog loonbelasting en de premie voor de Volksverzekering afgaat. Wat overblijft is het nettoloon, dat je uiteindelijk op je loon gestort krijgt. Toch is ook dit niet een vrij bedrag, want iedereen heeft vaste lasten, zoals de zorgverzekering. Deze betaal je van het nettoloon.
De vaste lasten kunnen per persoon en per huishouden verschillen, afhankelijk van de afsloten verzekeringen, de huur of hypotheek van een woning en boodschappen, die vaak ook onder vaste lasten gerekend worden.
Met name in het geval van verzekering is het vaak mogelijk om geld te besparen. Veel mensen hebben al jaren, zo niet tientallen jaren dezelfde verzekeraar, terwijl ze soms elders een goedkopere, gelijkwaardige verzekering kunnen afsluiten. We kijken per verzekering naar de mogelijkheden.
Zorgverzekering
De zorgverzekering is een verplichte verzekering in Nederland. Omdat de zorgverzekering verplicht is en verzekeraars aan veel eisen moeten voldoen, ontlopen de premies van verschillende verzekeraars elkaar doorgaans niet enorm.
Toch kan een verschil van enkele euro’s per maand al leiden tot een enorme besparing op jaarbasis, zeker wanneer je al jaren bij dezelfde verzekeraar zit.
Betaal je bijvoorbeeld maandelijks twee euro meer dan je bij een andere verzekeraar zou doen, dan betaal je in feite over tien jaar tijd € 240,00 teveel.
Je kunt op diverse sites zorgverzekeringen vergelijken en op deze wijze een voordeligere verzekering afsluiten.
Autoverzekering
Bezit je een motorvoertuig, dan is ook de WA-verzekering verplicht (vaak autoverzekering genoemd). Er kan onderscheid gemaakt worden tussen drie verschillende verzekeringen: de standaard WA-verzekering, de beperkt cascoverzekering en volledig cascoverzekering (vaak allrisk genoemd).
Bij beperkt casco en volledig casco wordt ook (bepaalde) schade aan het eigen voertuig vergoed, maar betaal je vanzelfsprekend ook een hogere premie.
Over het algemeen zijn deze twee verzekeringen alleen verstandig bij relatief nieuwe voertuigen. Bij oudere modellen betaal je teveel en is het doorgaans voordeliger om eventueel onderhoud zelf te betalen.
Reisverzekering
Veel gezinnen in Nederland hebben een doorlopende reisverzekering, waarmee ja altijd verzekerd bent als je op een korte vakantie gaat.
Over het algemeen is dit de juiste verzekering als je meerdere keren per jaar weggaat, maar wat als je maar één á twee keer per jaar kort weg bent?
In dergelijke gevallen is een incidentele kortlopende reisverzekering vaak voordeliger. Wel moet je deze telkens afsluiten voor je weggaat, wat betekent dat je er iets meer mee moet bezig zijn dan bij een doorlopende reisverzekering.