Bijtelling lease auto
Overig

Bijtelling lease auto

leaseauto leasen auto brutoloon lease

Tegenwoordig kiezen steeds meer bedrijven ervoor om hun medewerkers naast het salaris een auto van de zaak te geven. Deze auto wordt door het bedrijf geleased en mag vervolgens door de medewerker gebruikt worden. Als voor full operational lease wordt gekozen heeft de medewerker geen kosten aan de auto. Behalve dan de bijtelling. Hoe werkt dat precies?

Als een medewerker de auto slechts zakelijk gebruikt, hoeft geen bijtelling betaald te worden. Ook als de auto privé wordt gebruikt, is deze niet altijd bijtelling verschuldigd. Bijtelling hoeft niet betaald te worden als de medewerker kan aantonen dat hij in één jaar minder dan 500 kilometer privé de auto gebruikt heeft. De medewerker moet dan wel een kilometeradministratie bijhouden waaruit blijkt dat de auto alleen zakelijk wordt gereden of maximaal 500 kilometer privé.

Wil de medewerker de auto in privé gaan gebruiken en meer dan 500 kilometer per jaar gaan rijden, dan zal de medewerker bijtelling moeten betalen. De werkgever telt bij het loon van de medewerker deze bijtelling op. Over deze bijtelling is de medewerker inkomstenbelasting verschuldigd.

Hoogte bijtelling

De hoogte van de bijtelling wordt berekend als een bepaald percentage van de cataloguswaarde van de auto. De hoogte van het percentage verschilt. De regels met betrekking tot bijtelling veranderen continue. Met name door de komst van hybride en elektrische auto’s zijn de regels de laatste jaren enorm veranderd. In 2017 gelden slechts 2 tarieven voor auto’s die dit jaar op naam worden gezet. Voor een volledig elektrische auto wordt 4 procent bijtelling berekend. Voor alle overige auto’s wordt 22 procent bijtelling berekend.

De cataloguswaarde van de auto staat op de aankoopfactuur van de auto en wordt berekend inclusief BPM en BTW. Eventuele opties en accessoires en meer uitvoeringen die je bij de koop aanschaft tellen mee bij de cataloguswaarde van de auto. Indien je accessoires later aanschaft, betaal je hierover maandelijks geen bijtelling. Dit is dus een voordeligere optie. Bijvoorbeeld als je lichtmetalen velgen wilt, kun je deze eenvoudig online kiezen. Neem vervolgens contact op met Wheelpoint en geef aan welke leasemaatschappij je hebt. Zij regelen de velgen met de leasemaatschappij en de vergoeding word in je maandelijkse leasebedrag opgenomen. Dit is een stuk voordelig dan wanneer de optie fabrieksaf wordt aangeboden, omdat dat de cataloguswaarde van de auto verhoogd.

Voor alle regels over de bijtelling privegebruik auto 2017, kan je op de site van www.belastingdienst.nl terecht. Waaronder de duur van de bijtelling als je in de 4% bijtellingscategorie valt.

Geef een antwoord