Succesvol onderhandelen voor een loonsverhoging
Bruto netto

Succesvol onderhandelen voor een loonsverhoging

onderhandelen loonsverhogingJe werkt inmiddels al lange tijd bij hetzelfde bedrijf en vindt dat je op basis van je prestaties wel een grotere beloning verdient dan je op dit moment ontvangt. Dat betekent dat het tijd wordt om bij je werkgever aan te geven dat je graag een loonsverhoging zou willen. Voor veel mensen is dit gesprek iets om dagen, zo niet weken tegenop te zien. Je wilt je werkgever niet tegen je in het harnas jagen, maar tegelijkertijd ook de verhoging. Met de volgende tips van Bruto-netto.nl kun je succesvol onderhandelen voor een loonsverhoging.

0. Voorbereiding is alles

Niet tip 1, maar tip 0. Voorbereiding is van het allergrootste belang wanneer je om een loonsverhoging gaat vragen. Wanneer je het verzoek indient bij de werkgever, is het eerste wat hij of zij gaat vragen waarom je denkt er recht op te hebben. Sta je meteen met je mond vol tanden, dan is de kan op slagen een stuk kleiner. Bedenk vooraf argumenten waarom je meer zou moeten verdienen. Dit kan zijn op basis van productiviteit, maar bijvoorbeeld ook omdat je weet dat collega’s met gelijkwaardige functies een hoger salaris hebben.

1. Kom met sterke argumenten

Het is belangrijk dat de argumenten die je gebruikt om de loonsverhoging te rechtvaardigen sterk zijn. Er moet voor je werkgever geen ontkennen zijn dat de argumenten waarmee je komt sterk zijn. Op goede punten is niets af te dingen, of de werkgever nou openstaat voor een bruto loonsverhoging of niet.

minimumloon bruto netto

2. Bedenk hoeveel je meer wilt gaan verdienen

Je hebt besloten dat je een bruto loonsverhoging wilt, zodat je aan het einde van de maand netto meer overhoudt. Je werkgever gaat je normaal gesproken echter niet helpen met het noemen van een concreet bedrag. Normaal gesproken moet je hier in eerste instantie zelf mee komen. Heb je zelf een specifiek brutoloon voor ogen, ga dan altijd nog iets hoger zitten. De kans is groot dat je werkgever niet akkoord gaat met dit bedrag, maar je hebt nu wel onderhandelingsruimte voor jezelf gecreëerd. Door hoog in te zetten is de kans groter dat je uiteindelijk het bruto-/nettoloon gaat krijgen dat je voor ogen had.

3. Toon zelfvertrouwen

Het is natuurlijk eng om de discussie aan te gaan met je werkgever, maar het is belangrijk dat je zelfvertrouwen uitstraalt. Je vindt dat je de verhoging verdient en hebt hiervoor goede redenen. Straal richting je werkgever uit dat hij of zij er niet omheen kan dat je inderdaad meer zou moeten verdienen dan nu het geval is.

4. Blijf rustig

Wat er ook gebeurt, blijf rustig. Het kan gebeuren dat je in een discussie terecht komt of je een loonsverhoging verdient of niet. Blijft ten alle tijden rustig en laat de emotie niet overnemen. Zodra emoties gaan spreken, gooi je in principe je eigen glazen in voor wat betreft je kansen op een loonverhoging.

bruto netto loonsverhoging

5. Sta open voor overleg

Het gesprek voor een hoger inkomen kan nog wel eens uitdraaien in een schaakspel waarbij werkgever en werknemer er het beste uit proberen te komen. Het kan zijn dat je werkgever je een bepaalde bonus, toeslag of iets in natura aanbiedt in plaats van een loonsverhoging. Dat kan bijvoorbeeld een auto van de zaak zijn of extra vakantieuren. Ga goed na of dit aanbod een goed alternatief is en ga niet akkoord wanneer je niet zeker bent of dit voldoende verbetering is ten opzichte van de huidige situatie.

Lees ook onze artikelen: Functioneringsgesprek Contractonderhandelingen Arbeidsovereenkomst

Geef een antwoord