Speculerend beleggen met CFD’s
Geld

Speculerend beleggen met CFD’s

Bij CFD beleggen gaat het over een vorm van speculeren. Beleggen met een CFD, wat wil dat precies zeggen voor jou? Voordat we daar dieper op in gaan is het goed om te weten wat de termen betekenen. Om te beginnen willen we even helder hebben dat de woorden beleggen en speculeren vaak door elkaar worden gebruikt en ze hebben toch ieder een eigen betekenis. Als je namelijk gaat beleggen dan ga je geld ter beschikking stellen aan een bedrijf. Je kunt dan aandelen kopen of obligaties bijvoorbeeld. Een bedrijf gaat dan dingen doen met dat geld en als het goed is, maken zij dan winst. Als belegger krijg je dan een vergoeding van de winst over het bedrag wat jij ter beschikking hebt gesteld. De vergoeding die je krijgt bij aandelen krijg je in de vorm van dividend, en bij obligaties is dat rente of interest genoemd. Bij een obligatie staat de rente vast. Maar een dividend bij een aandeel kan wel variëren. Als een bedrijf namelijk veel meer winst maakt dan kunnen ze ook meer dividend uitkeren. Als je gaat beleggen dan doe je dat vaak voor de lange termijn.

Wat is speculeren?

Bij speculeren gaat het over de koerswinst op de korte termijn. Je gaat dus geen geld ter beschikking stellen aan een bedrijf, je gaat namelijk handelen in een financieel product en dan heb jij het doel voor ogen dat de waarde zal stijgen, want dan kun je winst maken. De waarde hiervan zal altijd op de beurs worden bepaald. Het speculeren is dus echt voor de korte termijn, vaak maximaal drie jaar. Maar het kan ook minutenwerk zijn. Als je daarbij gaat speculeren met de hefboom bij CFD, dan kun je echt profiteren van kleinere koersbewegingen en dit is dus echt het op de kortere termijn handelen.

Ga je beginnen, hoe?    

Hoe begin ik met het beleggen in CFD’s? De vraag die je jezelf hebt gesteld. Er zijn dan een paar dingen waar je allereerst aan moet denken:

  • Zorg dat je voldoende kennis hebt over beleggen zelf. Wat is het en wat is de reden dat je het gaat doen? Wat zijn de gevolgen en kan je dat aan? Positieve aspecten maar ook nadelen moet je ook zeker kennen en daar dan op ingaan.
  • Verdiep je in het beleggen in CFD’s. Kom er achter wat het wil zeggen, maar ook hoe het verder werkt en welke voordelen en nadelen er zijn. Beleggen is ook niet zonder risico en daar moet je dan ook meer over te weten komen.
  • Wat voor bedrag heb je beschikbaar om te beleggen en kun je dat ook echt missen? Het advies is namelijk om alleen maar met geld te beleggen wat je echt kunt missen, zodat je niet in de problemen komt. Je kunt namelijk winst maken maar je kunt ook je inleg ineens verliezen. Daar moet je je wel bewust van zijn want je wil toch ook op een veilige en verantwoorde manier beleggen?
  • Zorg dat je ervaringen van anderen blijft lezen want daar vind je vaak ook tips. Dit kun je dan ook zelf weer toepassen in de praktijk om na te gaan wat van jou op invloed kan zijn.
  • Wissel ervaringen uit met anderen, zo kun je veel van elkaar leren en krijg je ook nog extra tips. Zeker als beginner is het goed om alles rustig aan te pakken zodat je het op je gemak eigen kunt maken.