Regels rondom payrolling worden in 2020 strenger
Geld

Regels rondom payrolling worden in 2020 strenger

payroll kok

Door een nieuw wetsvoorstel zal het toepassen van een payroll constructie lastiger worden dan voorheen. Het voorstel genaamd Arbeidsmarkt In Balans ofwel de WAB brengt enkele wijzigingen met zich mee. De vier grootste wijzigingen van die regels zetten we voor je uiteen. Zodat je straks als de wetswijziging niet verrast wordt door de nieuwe maatregelen.

Payroll overeenkomst wordt zelfstandig wetsartikel

Op dit moment valt een payrollovereenkomst soms nog onder de definitie van een uitzendovereenkomst. Het voordeel hiervan was dat er dan lichtere regels gelden voor die overeenkomst. Het payrollbedrijf kon bijvoorbeeld gebruik maken van een uitzendbeding of een ketenbepaling in een ruimere vorm. Zo werd het mogelijk om een payroll werknemer maximaal zes in plaats van drie tijdelijke contracten te geven in een periode van vier jaar. Onder een normale regeling zou deze periode, maar twee jaar bedragen. Dergelijke contract constructies gelden trouwens alleen voor de contracten met het payrollbedrijf en niet voor de inlenende werkgever.

Het einde van de ruimere ketenbepaling

Door de nieuwe wet WAB is het straks niet langer mogelijk om gebruik te maken van de ruimere ketenbepaling. Het gevolg hiervan is dat werkgever minder lang gebruik kunnen maken van dezelfde payroll werknemer. De ruimere ketenbepaling gaat niet op als de payrollwerknemer een vast contract krijgt bij een payrollbureau. 

Arbeidsvoorwaarden payrollwerknemers worden gelijkgetrokken met werknemers in dienst

De rechten en voorwaarden voor payroll werknemers worden ook een stuk beter.  Zo worden de arbeidsvoorwaarden van payroll werknemers gelijk aan die van werknemers in vaste dienst. Verder payroll bedrijven straks ook een degelijke pensioenvoorziening aanbieden aan de payroll werknemers.

Gebruik van payroll constructie

De kosten voor het gebruik van de payroll constructie gaan ook hoger uitvallen. Werkgevers zullen dus meer kwijt zijn als ze in 2020 aan een payroll constructie willen deelnemen. 

Het voorstel voor deze nieuwe wet is nog niet door de eerste en de Tweede Kamer. Hier worden dus nog gesprekken over gevoerd. Mocht de nieuwe WAB wet doorgaan dan zullen de maatregelen per 1 januari in 2020 in. Het duurt dus nog wel eventjes. Wil je als werkgever in de toekomst gebruik gaan maken payrolling of doe je dit al op dit moment, maar weet je niet zeker of de constructies die je gebruikt in orde zijn dan raden we je aan om dit soort zaken uit te besteden aan een goed salariskantoor. Zeker als je gebruikt maakt van internationale payrolling, want die constructies zijn vaak nog een stuk complexer.

Geef een antwoord