Inhoudsopgave
We hebben allemaal onze eigen redenen om te sparen. De één vindt het fijn om een buffer te hebben voor financiële tegenvallers, de ander wil een leuk centje voor later.
Het kan ook zo zijn dat je voor een kleiner te behalen doel spaart zoals een mooie vakantie of een nieuwe auto. Wat de reden ook is we willen het liefste zoveel mogelijk bij elkaar sparen. Een extra hulpmiddel om een groter bedrag te sparen is dan erg fijn.
Net als bij beleggen is het mogelijk om rendement te halen uit een spaarrekening. Dit behaal je door de rentevergoeding van je rekening. Door je spaargeld op een rekening te zetten met een hoge spaarrente, verdien je er meer geld mee.
Zoek een gunstige rente voor je spaargeld
Je spaargeld wil je het liefste onderbrengen bij een bank met een zo hoog mogelijk rendement. Vooraf kun je verschillende banken vergelijken en bekijken welk rentepercentage het hoogst is. Houdt er wel rekening mee dat dit percentage met de tijd kan veranderen. Er zijn verschillende factoren waar je op moet letten bij een spaarrekening.
Wil je een rekening met de vrijheid om geld op te nemen wanneer je dat wilt, dan zal de rente lager zijn. Je kan ook kiezen voor een spaarrekening met beperkingen. Bijvoorbeeld door een minimaal startbedrag of inleg per maand.
Ook kan het zo zijn dat je niet op elk gewild moment bij je spaargeld kan. Enerzijds fijn als je weet dat dit een risico voor jezelf is, anderzijds vervelend als je het geld echt kan gebruiken op dat moment.
Haal meer uit je spaargeld
De meest mensen hebben naast een betaalrekening een spaarrekening zonder beperkingen. Dit levert weinig rendement op, maar je loopt ook geen risico’s.
Wil je sparen voor een pensioen of uitvaartverzekering dan is een spaarrekening met beperking beter omdat dit meer oplevert. Je kan met de bank afspreken dat je niet aan dit bedrag kunt komen tot de afgesproken leeftijd.
De bank kan maandelijks een bepaald bedrag op deze rekening zetten zodat de opbouw plaats blijft vinden. Houd er wel rekening mee dat door de inflatie, waar je overigens geen invloed op hebt, het rendement kan tegenvallen.
Wat betaal je aan belasting?
Als je een leuk bedrag bij elkaar hebt gespaard is het ook belangrijk om rekening te houden met vermogensbelasting. Dit is inkomstenbelasting met een percentage van 30 procent dat je over je eigen vermogen betaalt. Onder het eigen vermogen valt de waarde van je bezittingen en wordt één keer per jaar, op 1 januari gemeten.
Het heffingsvrij vermogen in 2016 is 24.437 euro. Al het geld daarboven wordt belast met vermogensrendementsheffing. Er wordt door de Belastingdienst uitgegaan van een rendement van 4 procent per jaar. Hierover betaal je 30 procent belasting. Ook als je niet aan deze 4 procent komt, betaal je toch dit bedrag.
Het is mogelijk dat je in aanmerking komt voor een vrijstelling. Dit geld voor bedragen die worden gespaard voor een aanvullend pensioen, overlijdensrisicoverzekering en groene spaarproducten. De ouderentoeslag voor mensen die de AOW-leeftijd hebben bereikt is in 2016 komen te vervallen.