Geld besparen als student? 5 Tips
Bruto netto

Geld besparen als student? 5 Tips

De gemiddelde student zit traditioneel financieel vrij krap. Zonder in te leveren op een gezond sociaal leven, moet je ieder dubbeltje omdraaien om rond te kunnen komen. Met enkele slimme geldbesparingen kun je maandelijks echter wat geld overhouden, dat uitgegeven kan worden aan leuke of nuttige zaken.

Bruto-netto.nl heeft vijf bespaartips voor studenten waarmee je soms wel honderden euro’s op jaarbasis kunt besparen.

1. Kies voor een studentenzorgverzekering

Sommige zorgverzekeraars hebben een speciale zorgverzekering voor studenten. Deze zijn vaak net iets goedkoper en hebben een dekking die aansluiten bij de gemiddelde student.

Dit betekent dat de dekking over het algemeen relatief laag is, omdat veel jonge studenten weinig medische klachten zullen hebben.

Kies je voor een speciale studenten aanvullende verzekering, dan worden er vaak zaken gedekt als meerdere fysiotherapiesessies, maar bijvoorbeeld ook acnébehandelingen.

In de meeste gevallen bespaar je als student met een speciale studenten aanvullende verzekering ten opzichte van een reguliere aanvullende zorgverzekering.

2. Vergelijk al je verzekeringen

Ben je voor verschillende zaken verzekerd, vergelijk dan regelmatig de verzekeringen en kijk of er besparingen mogelijk zijn. Dit is in veel gevallen wel het geval, terwijl lang niet iedereen bezig is met een eventuele voordeligere verzekering.

Naast de bovengenoemde zorgverzekering, kan er bijvoorbeeld ook bespaard worden op een inboedelverzekering, uitvaartverzekering of (doorlopende) reisverzekering.

In alle gevallen is vergelijken en overstappen eenvoudig via het internet.

3. Budget vaststellen

Veel studenten hebben geen goed zicht op de kosten die ze maandelijks hebben. Neem een keer de tijd om uitgebreid in kaart te brengen wat je maandelijks uitgeeft aan welke zaken.

Niet zelden blijkt dat mensen aan sommige zaken (veel) meer uitgeven dan ze denken, zoals een broodje op het station of zo nu en dan uiteten gaan.

Door met deze kosten wat voorzichtiger te zijn, kunnen de besparingen snel oplopen.

4. Tweedehands boeken

Moet je boeken kopen voor je studie, check dan eerst of de benodigde editie van het boek ook in eerdere jaren is gebruikt.

Is dit het geval, dan kun je vaak voor een laag prijsje tweedehands boeken kopen van oud-studenten. Dit kan je per boek soms tientallen euro’s schelen.

5. Abonnementen

Check je rekening of je abonnementen hebt lopen waar je niet of nauwelijks gebruik van maakt. Denk hierbij aan een sportschoolabonnement, bioscoop of vergelijkbare zaken.

Bekijk kritisch of je nog gebruik maakt van deze diensten. Is dit niet het geval, dan is het tijd om op te zeggen. Dit geldt ook voor een telefoonabonnement. Gebruik je nooit de data waarvoor je betaalt? Verlaag je bundel dan voor een besparing.

Geef een antwoord