Dagelijks slim kosten besparen: zo doe je het
Bruto netto

Dagelijks slim kosten besparen: zo doe je het

Hoe kun je besparen op je dagelijkse kosten? Dat is voor veel consumenten elke maand weer een uitdaging. Het hangt er natuurlijk vanaf op welke kosten je wilt gaan besparen. Zo kun je bijvoorbeeld besparen op je uitgaven voor de boodschappen, cadeautjes,  zorgkosten, energie en water. Of wil je juist minder uitgeven aan (mobiele) belkosten en kleding? Om te beginnen is het raadzaam om inzicht te krijgen in waar en wanneer je geld uitgeeft. Dit maakt vaak al veel duidelijk. Door in het dagelijks leven zuinig te zijn, kun je toch ongemerkt al veel geld besparen.

Let op vaste lasten

Wanneer je in loondienst werkt, ontvang je elke maand een nettoloon. Dit is het bedrag dat jij netto op je rekening krijgt en volledig vrij kunt besteden. Vaak ligt hier dan ook de verleiding om veel te veel aan bepaalde zaken uit te geven. Veel van de huishoudelijke uitgaven komen elke maand terug voor exact hetzelfde bedrag. Let goed op wat je waaraan uitgeeft. Je kunt veel geld besparen op je vaste lasten, zoals:

  • woonlasten
  • gas, water en licht
  • telecom-abonnementen
  • verzekeringen

Noteer en profiteer

Noteer welk bedrag je aan welke dingen of activiteiten uitgeeft. Het aloude kasboekje blijft actueel. Sterker nog, in deze tijd is het misschien wel belangrijker dan ooit. Banken en financiële adviseurs hebben diverse handige tools om je inkomsten en uitgaven mee bij te houden. Door in een bestand te zien wat er maandelijks inkomt en er weer uitgaat maakt dat je bewuster bent van je financiële situatie. Automatisch zorg je er voor dat je inkomsten/uitgaven beter passen binnen jouw budget. Meteen al winst dus. Er zijn legio mogelijkheden om actief te besparen op je dagelijkse kosten. Hierbij een paar slimme tips:

  1. Maak een budgetplan
  2. Pas op met aanbiedingen
  3. Doe slim boodschappen
  4. Houd een wekelijkse ‘kliekjes’ dag
  5. Vergelijk de prijzen bij online aankopen

Zo spaar je het best

Besparen of kortingen krijgen is natuurlijk leuk, maar je geeft alsnog wel geld uit. Sparen is daarom nog altijd beter. Om te kunnen sparen heb je uiteraard financiële ruimte nodig om dit geld opzij te kunnen leggen.  Goed is het om te weten dat je over een spaarbedrag tot 21.330,- geen belasting hoeft te betalen. Belastingvrij sparen is dus mogelijk. Naast deze heffingsvrije grens, bestaan er nog een aantal situaties dat je vrijstelling kan krijgen op belasting op hogere spaartegoeden. Het is raadzaam om dit, voordat je begint met sparen, goed uit te zoeken.

Geef een antwoord