Belasting betalen over crypto? Dit moet je weten!
Bruto netto Geld

Belasting betalen over crypto? Dit moet je weten!

Inhoudsopgave

Het idee achter blockchain technologie is het kunnen handelen zonder tussenkomst van een derde partij. Denk bijvoorbeeld aan het sluiten van een contract zonder tussenkomst van een notaris, het overboeken van geld zonder tussenkomst van een bank, enzovoorts. Veel mensen kennen blockchain technologie echter van digitale valuta. Denk aan Bitcoin, Ripple en bijvoorbeeld Ethereum. Iemand die vijf tot tien jaar geleden investeerde in Bitcoin, zal bij de huidige koers een flinke winst hebben geboekt. Het inspireert anderen, die nu ook kiezen voor Bitcoin kopen of bijvoorbeeld Ripple kopen. Hoe zit het met de belastingen? Betaal je belasting over de crypto die je bezit?

Crypto wordt gezien als een vorm van vermogen 

De fiscus ziet crypto als een vorm van vermogen. Immers, het komt in de basis neer op het omwisselen van euro’s voor een andere valuta. Zou je euro’s omwisselen voor dollars, dan dien je ook over die dollars belasting te betalen. Concreet betekent het, dat je eventuele digitale munten die je bezit op moet geven bij de jaarlijkse IB-aangifte. Tegenwoordig zit er standaard een veld in het online formulier, waar je deze digitale munten kunt vermelden. Je geeft hierbij aan wat de waarde van deze munten op een vaste peildatum was. Het is verstandig om hier een aantal printscreens van te maken. Zo kun je later altijd aantonen, dat de opgegeven waarde in de belastingaangifte ook daadwerkelijk de waarde van je bezittingen was op de peildatum. 

Vermogensbelasting bij vermogen boven de 50.000 euro 

Het opgeven van je digitale valuta tijdens de belastingaangifte betekent niet direct, dat je over deze digitale munten belasting moet betalen. Je betaalt in Nederland pas belasting op het moment dat je vermogen boven de 50.000 euro ligt. Die grens werd voor 2021 fors verhoogd, daar de grens in 2020 nog op 30.846 euro lag. Heb je een toeslagpartner? In dat geval ligt de grens nog hoger: het vermogen van jullie samen mag niet boven de 100.000 euro liggen als je geen vermogensbelasting wilt moeten betalen. Op de website van de Belastingdienst vind je precies welke bezittingen als vermogen worden beschouwd. 

Houd rekening met de peildatum 

Belangrijk is rekening te houden met de eerder genoemde peildatum. De peildatum ligt op 1 januari van het jaar waarvoor je het aangifteformulier invult. Zijn je digitale valuta op 1 januari 100.000 euro waard en op 31 december van datzelfde jaar nog maar 50.000 euro? Dan betaal je vermogensbelasting over 100.000 euro.