Wat is het effect van thuiswerken op je salaris?
Bruto netto Geld Overig

Wat is het effect van thuiswerken op je salaris?

Wat is het effect van thuiswerken op je salaris?

Door de omstandigheden zijn wereldwijd mensen massaal gewend geraakt aan thuiswerken. En hoeveel bij sommige bedrijven zoals de nieuwe online casino’s het geen enkel probleem is om niet op kantoor te zitten, zijn er ook bedrijven die vinden dat nu het kan iedereen wel weer zo snel en volledig mogelijk naar kantoor moeten komen.

Elon Musk had weer een Twitter moment toen hij online in discussie ging over een uitgelekte e-mail waarin hij het personeel van Tesla informeerde dat iedereen ‘minimaal’ een volledige werkweek van 40 uur op kantoor moet zijn. Oftewel, thuiswerken doe je maar in je eigen tijd.

Afgezien van alle praktische voor- en nadelen van thuiswerken, die vooral afhangen van je reistijd en of je thuis een geschikte plek hebt om productief te kunnen zijn, heeft thuiswerken natuurlijk ook financiële consequenties. 

De thuiswerkvergoeding

Doordat thuiswerken ook daadwerkelijk hogere vaste lasten met zich mee brengt zoals hogere elektriciteits- en stookkosten, is het bedrijven sinds dit jaar toegestaan om een belastingvrije thuiswerkvergoeding van maximaal €2 per dag te bieden. Aangezien dit bedrag is vastgesteld op basis van berekeningen van het Nibud, kunnen we er van uitgaan dat dit redelijk in de buurt van de daadwerkelijke kosten komt. Hoewel je hierdoor dus tot €50 meer salaris per maand ontvangt, houdt je er uiteindelijk niets aan over. 

Indien je bovengemiddeld veel dure merk koffie koffie drinkt, of je werkgever bijvoorbeeld gratis fruit aanbiedt, kun je onder de streep uiteindelijk toch minder overhouden, maar daar staat dan wel alle reistijd die je bespaart tegenover.

De kosten van (niet) reizen

Over reizen gesproken, de andere kant van dit verhaal is dat je voor de dagen dat je een thuiswerkvergoeding ontvangt, je geen reiskostenvergoeding krijgt die veel meer is dan €2 per dag. De gemiddelde werknemer woont namelijk zo’n 20 kilometer van zijn werk wat neerkomt op een maximale, belastingvrije, vergoeding van €7,60 per dag. Hoewel het bedrijven vrij staat meer dan de belastingvrije 19 cent per kilometer te betalen, doen de meesten dat niet. Als je daarbij bedenkt dat zelfs een kleine middenklasse auto minimaal het dubbele per kilometer kost (41 cent per kilometer volgens de ANWB), bespaar je uiteindelijk dus meer dan €5 per dag als je thuiswerkt. 

De prijs van gemak

Daarnaast zijn er veel kosten die op persoonlijke keuzes neerkomen. Ben jij iemand die iedere dag op weg naar werk standaard ergens een ontbijtje of kop koffie haalt? Dan bespaar je al snel meer dan je aan thuiswerkvergoeding krijgt. Ook aan zaken als kleding en persoonlijke verzorging geef je wellicht (veel) minder aan uit als je in je relaxte kloffie zo vanuit bed achter je computer schuift. 

Maar wat nog het meeste invloed heeft, maar niet direct in geld uit te drukken is, is de hoeveelheid tijd en stress die je per dag bespaart. Niet alleen de reistijd die velen van ons in frustrerende files doorbrengen, maar ook het gemak van tijdens de koffie even snel een wasje in de machine gooien, direct na de lunch de afwas doen of even snel stofzuigen, betekent dat je aan het einde van de dag meer tijd hebt voor andere, leukere zaken.