Freelancen: verdien ik meer of minder?
Bruto netto

Freelancen: verdien ik meer of minder?

freelance zzp bruto netto salaris inkomstenbelastingGenoeg mensen dromen van een eigen bedrijf. De zelfstandigheid en de mogelijkheid om je eigen tijd in te delen lijkt hierbij ideaal. Het ontbreekt echter vaak van een innovatief idee waardoor de droom nooit van de grond komt. Wanneer je dan kiest voor freelancen is dit een goede tussenweg. Als zelfstandige zonder personeel, ook wel zzp’er genoemd, hebt een eigen bedrijf en bent dus werkelijk zelf aan het ondernemen.

De term freelancen en zzp wordt in Nederland vaak door elkaar gebruikt. Het ondernemen als zzp’er gebeurt door middel van diverse opdrachten en het kan zelfs zijn op een langdurige basis bij dezelfde werkgever. Als freelancer moet je feitelijk jezelf keer op keer verkopen en redt je het door een unieke formule of door unieke werkzaamheden. Daarbij moet je vervolgens zelf bepalen wat je tarief is. Je kan niet te hoog inzetten, want dat zal de opdrachtgever een ander zoeken. Wanneer je een te laag tarief hanteert dan verdien je per uur wellicht minder dan wanneer je bij een bedrijf in loondienst zou werken.

button (8)

Voordelen van freelance werk

De voordelen van freelancen is de mogelijkheid je eigen tijd in te delen. Het werken vanuit thuis klinkt voor veel mensen als ideaal. Vooral voor bijvoorbeeld jonge moeders die werk willen combineren met de zorg voor het gezin, kan het erg fijn zijn om de mogelijkheid te hebben om verspreid over de dag het één en ander te doen aan werk en tussendoor ook een wasje te doen en een lunch te maken. Het scheelt uiteraard ook tijd in verband met de reistijd die overgeslagen kan worden. Als freelancer kan je ook zelf bepalen waarvoor je je wilt verzekeren en hoeveel je daaraan wil besteden.

sollicitatiegesprek onderhandelen sollicitatiebrief

Nadelen freelance werk

Het zelf uitzoeken van de verzekeringen als freelancer, kan gelijk ook een nadeel zijn. Er zijn verzekeraars die speciaal gericht zijn op zzp’ers en hierin kunnen adviseren, maar zaken als pensioen zijn altijd de verantwoordelijkheid van de freelancer. De vele wisselende werkzaamheden kunnen ook tegen gaan staan. Niet iedereen is even goed in facturen en een ander is juist weer beter in het binnenhalen van opdrachten. Als zzp’er zal dit allemaal door één persoon gedaan moeten worden.

Snelmenu bruto-netto.nl

Loonbelasting Brutoloon Nettoloon Bruto netto berekenenPremies

Geef een antwoord