Fitnessabonnement of fiets van de zaak
Bruto netto

Fitnessabonnement of fiets van de zaak

fietsplan fitnessabonnement brutoloon salaris arbeidsvoorwaarden secundairBij veel bedrijven zijn er verschillende secundaire arbeidsvoorwaarden. Hierbij valt te denken aan een voordelig fitnessabonnement, een fiets van de zaak, een auto van de zaak, een collectieve zorgverzekering en nog meer van dit soort zaken. Zo was het woord fietsplan een veel voorkomende term, waarvan medewerkers regelmatig gebruik maakten.

Er werden dan wel voorwaarden aan verbonden. Een voorbeeldsituatie is dat de medewerker minimaal de helft van de tijd met de fiets naar het werk moest komen en dat de fiets bij een bepaalde fietsenhandel gekocht moest worden. De kosten voor de fiets worden dan van het brutoloon afgehaald. Over dit deel van het brutosalaris hoefde dan geen kosten betaald te worden.

kleding sollicitatie sollicitatiegesprek

Fietsplan afgeschaft?

Eind 2014 werden nog veel fietsen aangeschaft met behulp van het fietsplan. De gedachte was dat het belastingvoordeel afgeschaft zou worden. Dit is echter niet helemaal het geval. Dit idee is tot stand gekomen, doordat veel werkgevers besloten om met het fietsplan te stoppen, maar officieel is het nog gewoon mogelijk om er gebruik van te maken, wanneer de werkgever dit toelaat uiteraard. Er zijn wat zaken veranderd per 1 januari 2015.

De zogenoemde werkkostenregeling omvat verschillende zaken die een werkgever aan de medewerkers kan bieden met een belastingvoordeel, deze regeling is sinds 2015 van kracht, maar er zit een maximumbedrag aan. Dit maximumbedrag is afhankelijk van het aantal medewerkers. Doordat dit verschillende zaken omvat, hebben veel werkgevers besloten het fietsplan te laten voor wat het is.

button (5)

De werkkostenregeling

In totaal zijn er 29 zaken die vervangen zijn voor de werkkostenregeling. Hieronder valt dus het fietsplan, maar ook de fitnessabonnementen via de werkgever. Een bedrijf mag nog 1,2% van de totale loonsom beschikbaar stellen. Wanneer een werkgever hierboven komt moet er een naheffing over betaald worden. Binnen deze regeling vallen ook de bedrijfsuitjes en de kerstpakketten.

Veel bedrijven zijn geneigd eerder hiervoor te kiezen, dan voor een fiets of fitnessabonnement van de zaak. Een bedrijf heeft de mogelijkheid alles op één hoop te gooien en daarvan alle zaken te betalen of het individueel te verdelen. Wanneer dat gebeurt kan een medewerker er alsnog voor kiezen om bijvoorbeeld een kerstpakket over te slaan en zo alsnog een fiets aan te schaffen uit het brutoloon.

Snelmenu bruto-netto.nl:

Loonbelasting Bruto nettoLoonheffing Premies Bruto netto calculator

Geef een antwoord