Energie besparen: zo houd je elke maand netto meer over
Bruto netto Geld

Energie besparen: zo houd je elke maand netto meer over

energie besparen

Het liefst houd je elke maand zoveel mogelijk over van je nettoloon. Dat is immers het geld dat je apart kunt zetten als financiële buffer of om iets leuks van te doen. Een manier om makkelijker meer geld te sparen is door minder energie te verbruiken. Dat kan je jaarlijks honderden euro’s schelen. In dit artikel lees je hoe je dat precies kunt doen.

Verwarmen van het huis

Door het huis op een slimme manier te verwarmen, kun je jaarlijks honderden euro’s overhouden. En daarvoor hoef je echt niet kou te kleumen in de winter. Het gasverbruik beslaat het grootste deel van de energierekening. De verwarming neemt daarvan dan weer zo’n 70 procent voor z’n rekening. En dat terwijl de kachel niet eens het hele jaar aan staat. Wat kun je doen om te besparen op de gaskosten van de verwarming?

Temperatuur lager
De temperatuur iets lager houden. Overdag is een temperatuur van 19 of 20 graden voldoende wanneer je thuis bent. De temperatuur kan zelfs naar 15 graden wanneer er lange tijd niemand aanwezig is. ’s Nachts hoeft de thermostaat niet hoger te staan dan 18 graden.

Ruimtes verschillend verwarmen
Verwarm alleen ruimtes waarin je veel bent op een prettige temperatuur. Zoals de huiskamer en de badkamer (waar het vooral prettig is als de ruimte wel op een fijne temperatuur is). De verwarming in de slaapkamer laat je uit, of zet je heel laag. Neem daar een extra deken. Dat kun je in huis ook doen; kleed je iets warmer en draag pantoffels.

Dat scheelt al een hoop. De overgang naar het koudere weer buiten is dan ook wat makkelijker te maken.

Isolatie
Ook geldt; hoe beter geïsoleerd een woning is, hoe minder gas er nodig is om de woning op een goede temperatuur te houden. Isolerende maatregelen nemen, kost je natuurlijk wel weer best wat geld. Wel zijn er soms subsidies te krijgen. De inverstering verdien je vaak binnen een aantal jaar terug, waarna je gaat besparen.

Wel zijn er ook een aantal kleinere ingrepen die al een verschil in energieverbruik kunnen maken. Denk daarbij aan het dichten van naden en kieren, radiatorfolie plaatsen en cv-leidingen isoleren.

Minder (warm) water gebruiken

Een deel van het gasverbruik in huis gaat op aan warm water voor de badkamer en keuken. Gemiddeld doucht een gezin 9 minuten per persoon (cijfers 2016). Door dit te verlagen naar 5 minuten per douchebeurt bespaar je jaarlijks meer dan 15.000 liter warm water en 70 kubieke meter gas. Dat levert een besparing van zo’n 60 euro op.

Installeer je een waterbesparende douchekop, dan bespaar je nog wat extra. En heb je warm water nodig? Laat de kraan dan niet heel de tijd lopen tot het water heet is. Je kunt ook wat water koken. Daarmee gebruik je stroom en kun je precies afmeten wat je nodig hebt.

Neem zuinige verlichting en let stroomverbruik apparaten

Ongeveer een derde van de energierekening bestaat uit elektriciteitsverbruik. Gemiddeld verbruikt een gezin per jaar zo’n 3.000 kilowattuur aan stroom. Hiervoor betaal je omgerekend zo’n 600 euro als je per kWh 20 cent betaalt. Hierop kun je veel besparen. Hoe? Zet apparaten altijd helemaal uit, dus niet op standby. Hiermee bespaar je 150 tot 300 kWh, oftewel 30 tot 60 euro per jaar.

En nog beter;haal stekkers uit het stopcontact als je apparaten niet gebruikt. Daarmee voorkom je het  ‘lekker van stroom’, ook wel sluipverbruik genoemd. Kies je voor energiezuinige apparaten met een A+++ label, dan kun je zo’n 200 kWh, of 40 euro besparen.

Wanneer je alle verlichting vervangt door (de iets duurdere) ledlampen, levert dit een besparing van nog eens 140 kWh of 28 euro op per jaar. Bovendien gaan ledlampen veel langer mee dan gewone verlichting. Zorg er ook voor dat je verlichting niet aan laat staan in ruimtes waarin je niet meer bent.

Besparen met meer omvangrijke maatregelen

De bovenstaande tips zijn simpel uit te voeren en kosten je weinig meer dan wat moeite. Of eigenlijk eerder het aanpassen van gewoonten. Maar je kunt het ook grootser aanpakken. Bijvoorbeeld door het huis extra te isoleren, zonnepanelen te installeren of een warmtepomp te plaatsen.

Daardoor verbruik je minder energie én heb je minder nodig van de energieleverancier, want je wekt eigen stroom op. Natuurlijk is dit wel een behoorlijke investering, maar het levert je jaarlijks ook meer dan 1.000 euro op.

Wanneer je het dak, de vloer en de muren in een tussenwoning isoleert, dan bespaar je jaarlijks 860 euro. Installeer je zonnepanelen, dan komt daar per jaar nog eens 460 euro bij. Een warmtepomp in combinatie met een hr-ketel zorgt voor een besparing van 190 euro per jaar. Is de totale investering terugverdiend, dan kan het echte besparen beginnen.

Besparen met behulp van een energievergelijker

Er zijn dus tal van manieren om te besparen op de energierekening. Eentje die zeker niet mag ontbreken, is overstappen naar een andere leverancier. Dat kan je jaarlijks een besparing opleveren van meer dan 100 euro, soms zelfs honderden. Overstappen doe je met behulp van een energievergelijker.

Op basis van jouw verbruik en gezinssamenstelling krijg je een overzicht te zien van de goedkoopste energiecontracten. Kies je voor een jaarcontract, dan kun je elk jaar opnieuw overstappen en naar een voordeliger contract.

Geef een antwoord